Župa Svete Trojice na Poljudu proslavila 50. obljetnicu postojanja

Župa sv. Trojice na splitskom Poljudu proslavila je 50. obljetnicu postojanja u nedjelju, 15. listopada središnjim misnim slavljem koje je u samostanskoj i župnoj crkvi Sv. Marije od Milosti predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika, među kojima i nekadašnji župnici župe na Poljudu i sadašnji župnik fra Tomislav Hrstić. Pjevanje je predvodio vokalno-instrumentalni sastav „Abba“ pod vodstvom Ante Poljaka i mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Lidije Čotić. Riječ pozdrava nadbiskupu na početku mise uputila je župljanka Ružica Mikačić.  Nadbiskup je zahvalio na dobrodošlici te je naglasio kako je ovo euharistijsko slavlje malo posebnije jer obilježavamo 50 godina župe na Poljudu koja je uvelike promijenila izgled od samih početaka. Prisjetio se kako je nekoć veliki vinograd vodio do samostanske crkve te je bila močvara i blato.

U propovijedi je nadbiskup Barišić govorio o zajedništvu koje vlada u Presvetom Trojstvu te koje se treba oslikavati i u našim odnosima. „Bog nije samac nego zajedništvo Oca, Sina i Duha Svetoga u ljubavi. Svoju ljubav želi dijeliti s čovjekom kojega je stvorio iz ljubavi i pozvao ga na dioništvo te ljubavi. Okupljeni na misi u crkvi sudionici smo njegove gozbe ljubavi“, kazao je nadbiskup. Bog je čovjeka stvorio da bude radostan i sretan, međutim, on vrlo često traži sreću na pogrešnom mjestu.

Zatvara se u svoju sebičnost i egoističnost te zaboravlja temeljni Božji poziv na ljubav, prijateljstvo i zajedništvo. Ide na slavlje da bi doživio sreću, umjesto da bi očitovao svoju sreću drugima i time ih usrećio. Za slavlje Gospodin nam je „skrojio“ ruho po mjeri, kako veli Poslanica Kološanima: „Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi! A povrh svega – ljubav! To je sveza savršenstva.“

Na kraju svoje propovijedi nadbiskup je pozvao nazočne da budu pozorniji prema toj Ljubavi koja im se daje i koja im dolazi u susret, da joj priprave dom tako što će paziti i na svoju „garderobu“, na ono u što se odijevaju. Čestitavši im 50. obljetnicu župe pozvao ih je da „ovo slavlje bude zajedničko, ali i osobno, obiteljsko.“ Prigodnu riječ na kraju misnoga slavlja uputio je župnik fra Tomislav Hrstić, podsjetivši na same početke župe Sv. Trojice koju je 1967. osnovao nadbiskup Frane Franić. Povjerio ju je franjevcima zadarske provincije sv. Jeronima, koji od sredine 15. stoljeća na Poljudu imaju svoj samostan.

Prvi župnik novoosnovane župe bio je fra Hinko Balajić. Područje župe obuhvaća Poljud, Loru i dio Skalica. Navedeni dijelovi grada počeli su se masovnije naseljavati, izuzevši Poljud, poslije Drugog svjetskog rata. Ime Poljud dolazi od latinske riječi paludes = močvare, jer je ovaj kraj sve do šezdesetih godina 20 stoljeća obilovao vodom i močvarama. Župa je dobila naslov po starohrvatskoj crkvi Svete Trojice, ili Svetog Trojstva,  iz 9. stoljeća, koja se u toj župi nalazi.

Istaknuo je da je nažalost još uvijek zapušten okoliš oko crkve sv. Trojice, toga važnoga spomenika grada Splita. Župa danas broji oko 6000 stanovnika, a 800 obitelji za Božić prima župnika na blagoslov. Godišnje ima oko 150 krštenja, oko 120 vjenčanja, po 40-ak prvopričesnika i krizmanika te oko 30-ak sprovoda u župi u kojoj su aktivne brojne zajednice. Na Poljudu kao katehistice djeluju Školske sestre Franjevke. Župa se za ovu proslavu pripremala trodnevnicom koju je predvodio fra Ante Vučković, a za sve nazočne nakon misnog slavlja pripremljen je domjenak u klaustru samostana u kojemu sada ima osam fratara (gvardijan je fra Ante Bilokapić, a župni vikar fra Frano Delić).

Silvana Burilović Crnov