Zlatna misa fra Vite Smoljana

36069

Fra Vito Smoljan, franjevac iz samostana Male braće u Dubrovniku, proslavio je u nedjelju, 6. prosinca 50. obljetnicu misništva. Na misi je propovijedao slavljenikov studentski kolega fra Zlatko Papac, koji je svoju zlatnu misu slavio prošle godine. U propovijedi je fra Zlatko podsjetio na osnove kršćanske vjere, rekavši kako su Uskrs i Duhovi najveći blagdani, ali je Božić ljudima bliži. Podsjetio je na sve ono što je Isus koji je došao među ljude učinio za njih, a što nitko drugi ne bi učinio. Dodao je kako je Isus pozvao ljude da međusobno budu sestre i braća, odnosno da žive časno, dostojanstveno i sveto poput brojnih svetaca kroz povijest. Oduševljen svojim prvim boravkom u Dubrovniku i sudjelovanjem na slavlju u crkvi Male braće fra Zlatko je potaknuo vjernike da tako žive da se Isus ovdje osjeća kao kod kuće. Također je zahvalio okupljenim vjernicima, koji su u velikom broju bili na misi, što dolaze u tu crkvu i što “ovaj prastari hrvatski grad čuvate da ostane i hrvatski i europski, a nadasve kršćanski”.
Zlatomisnik Smoljan na kraju mise zahvalio je Bogu, svojoj majci udovici koja se žrtvovala za njega i pomagala mu jer su im oca ubili partizani, te svima ostalima. Posebice je istaknuo kako je zahvalan Bogu na tome što je “mali brat”. Na misi su suslavili provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima fra Andrija Bilokapić, gvardijan samostana fra Veselko Grubišić, rektor crkve Sv. Vlaha mons. Toma Lučić i propovjednik Papac.
Nakon mise predstavljene su dvije knjige u izdanju Franjevačkog samostana Male braće: knjiga dr. fra Marija Šikića “Trilogia Mariana” i knjiga fra Frana Vlašića, koji je umro na glasu svetosti, “Florilegium Marianum”. Uz zlatomisnika fra Vitu Smoljana o autorima i knjigama govorio je i provincijal Bilokapić. Istaknuo je povezanost dvojice autora koji su bili prijatelji u životu, premda su po naravi bili dosta različiti, ali ih je evanđelje približilo. Obojica su ostavili dubok trag među vjernicima i članovima redovničkih zajednica s kojima su se u životu susretali.