Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Završena obnova Crkve sv. Bernardina u Kamporu

U nedjelju, 07. srpnja, 2019. godine, nakon deset mjeseci konzervatorsko-restauratorskih radova, završena je obnova interijera Crkve sv. Bernardina u Kamporu. U svečanom povratku u obnovljenu crkvu sudjelovali su župljani i vjernicituristi, uz pjevanje obadva župna zbora i žensku klapu “Valovi” iz Buenos Airesa. Svetu misu je predvodio fra Ivan Gavran, župnik, uz asisteniciju lijepog broja ministranata.

Nakon misnog slavlja u samostanskom klaustru nastavili smo druženje uz okrjepu i pjevanje ženske klape.

Tim povodom, naš fra Bernardin, suradnik u obnovi, napisao je:

“S izvedbenog i umjetničkog dojma jedva je zamisliv veći doseg ljepote u svim metrima i parametrima. S takvoga gledanja tu ljepotu će još pojačati samo poliptih. Tada će se dobiti ljepota koju zacijelo nijedna dosadašnja generacija vjernika i pohoditelja te crkve nije vidjela: čistoću arhitekture u njenoj maksimalno jednostavnoj artikulaciji, s izvornim kasno-gotičkim svetištem, s kapelama Svetoga Križa i ‘Grčke’ Gospe, s oslikanim drvenim stropom; visoko vrijedne umjetnine (Poliptih, Sveti Križ, Grčka Gospa, sve do našeg fra Ambroza Testena); dobro odvagane veličine i forme novih svetih mjesta u svetištu (oltar za Euharistijska slavlja, besjedište, krstionica), čak i klupe u crkvenoj lađi… Sve je sada spremno za euharistijski spomen-čin radi kojega je građena crkva (arhitektura) i iz kojega su nastajala tako značajna umjetnička djela, u vrijednosti iznad svake male lokalne sredine kakav je Kampor”.

Službena primopredaja radova bit će na jesen, kada će mjesni biskup mons. dr. Ivica Petanjak, posvetiti novi oltar. Tako je, nakon prošlogodišnje obnove eksterijera iste crkve, u cijelosti dovršena njezina obnova.

fra Ivan Gavran