Zajedničko zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Izvješće o prošlogodišnjem i planovi za ovogodišnji Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, hrvatska inozemna pastva, zajednička liturgijska pitanja te žrtve koje su podnijele mučeništvo iz mržnje na vjeru – bile su teme zajedničkog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine 26. siječnja, izvijestio je Hrvatski katolički radio. Tijekom prijepodneva zasjedanju se pridružio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’ Errico.

Zajedničko zasjedanje otvorio je predsjednik HBK nadbiskup Želimir Puljić. Istaknuo je da dvije biskupske konferencije nose zajedničku odgovornost prema istom narodu i podsjetio da su pojedine krajeve obiju konferencija prošle godine pogodile strašne poplave. “Potresno je bilo gledati ljude u zbjegovima kako plaču i zdvajaju, traže pomoć i utočište u svojoj nevolji. Prizori su uvelike podsjećali na one strašne godine nedavnih ratnih stradanja. Uz tužne slike koje su se širile tih dana i mjeseci diljem svijeta, svjedoci smo i onih drugih lijepih i pozitivnih doživljaja koji su urodili eksplozijom dobrote na svim razinama i u svim institucijama”, rekao je nadbiskup Puljić.

Predsjednik BK BiH banjolučki biskup Franjo Komarica izvijestio je o najznačajnijim događajima u Crkvi i u društvenoj zajednici na području BK BiH od posljednjega zajedničkog zasjedanja u Banjoj Luci u veljači prošle godine. Izdvojio je dva procesa za beatifikaciju – sluge Božjega Petra Barbarića, maturanta Travničkog sjemeništa, i sluge Božjega Josipa Stadlera, prvoga vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita koji se primiču svome kraju. Izrazio je nadu da ćemo tijekom ove godine doživjeti bar jednu svečanost beatifikacije, te dodao da je u tijeku proces za beatifikaciju hercegovačkih franjevaca ubijenih 1945 g., a uskoro će biti otvoreni i novi procesi u Sarajevu i Banjoj Luci.

Također je spomenuo prošlogodišnje poplave i istaknuo: “Osobito dragocjenu pomoć pružio je Hrvatski Caritas, premda je i sam morao skrbiti u svojoj ‘kući’ tj. u aktualnim potrebama poplavljenih područja u vašim biskupijama. Koristim već sada prigodu da izrazim duboku solidarnost Hrvatskom Caritasu kao i Caritasima vaših (nad) biskupija koji ste učinkovito reagirali i pružili dragocjenu pomoć mnogim poplavljenim našim župama kao i mnogim poplavljenim nekatolicima u našoj zemlji”.

Nuncij D’Errico kazao je da je za Crkvu Božju u Hrvatskoj godina milosti započela na najbolji način imenovanjem krčkog biskupa. Pozdravivši sve članove HBK, poseban pozdrav uputio je biskupima BK BiH, ističući da čuva lijepe uspomene na godine kada je služio Svetoj Stolici i Crkvi u BiH. Istaknuo je da je, na diplomatskoj razini, Sveta Stolica učinila sve moguće kako bi potaknula međunarodnu zajednicu na veću zauzetost za BiH i Hrvate u toj zemlji. U tom kontekstu, ponovno je, kako izvještava KTA, uputio poziv biskupima da pojačaju svoju zauzetost i svoje kolegijalno razmišljanje o teškoj situaciji katolika i hrvatskog naroda u BiH. Kazao je kako je s gledišta Svete Stolice, godišnje zajedničko zasjedanje dviju biskupskih konferencija važan događaj, jer daje mogućnost, ne samo za zajedničko odlučivanje o zajedničkim pitanjima pastoralnoga života, nego također da se zajedno razmišlja o izazovima s kojima se hrvatski katolički narod mora suočiti u konkretnim situacijama ovoga vremena.

Na zasjedanju dviju biskupskih konferencija sudjelovao je i imenovani krčki biskup Ivica Petanjak. Predsjednik HBK izrazio mu je dobrodošlicu u zbor hrvatskih biskupa. “Poželio bih da nam kao vrijedni sljedbenik duha svetog Franje i dobar poznavatelj crkvene povijesti budete mudar savjetnik u promicanju posvećenog života i formaciji prezbitera i laika, kako bismo po liturgiji, karitativnom, ekumenskom i misijskom djelovanju mogli pružati svijetu zauzeto kršćansko svjedočenje”, rekao je nadbiskup Puljić, a prenosi HKR.

HBK