Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

U Zagrebu održan sastanak Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije

U organizaciji Ureda HBK za mlade održana je u utorak 27. siječnja u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu sjednica Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije pod predsjedanjem pomoćnog zagrebačkog biskupa Mije Gorskog, predsjednika Odbora HBK za mlade. Susret je počeo molitvom, a potom je biskup Gorski pozdravio prisutne povjerenike i zahvalio im za trud i napor koji ulažu u pastoral mladih. Naglasio je kako je taj Odbor najaktivniji među vijećima HBK po pitanju njegovog djelovanja na lokalnoj i na nacionalnoj razini.

Povjerenik za mlade Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Filip Perković predstavio je prijedlog hodograma za susret hrvatske katoličke mladeži 6. i 7. svibnja 2017. godine u Vukovaru. Između tri prijedloga koja su ponuđena, Odbor je jednoglasnom odlukom prihvatio da geslo idućeg SHKM-a bude Krist, nada naša (1 Tim 1,1). Organizacijski odbor SHKM-a 2017. provest će natječaj za himnu i logo na koji će mladi moći prijaviti svoje radove. Prijave za susret će biti otvorene početkom studenoga 2016., a trajat će do ožujka 2017. Uskrs fest će se ove godine održati na Bijelu nedjelju, 12. travnja. Natječaj za prijave skladbi završava 2. veljače.

Voditeljica programa Mladi za mlade Petra Juriša iznijela je izvješće u kojem je navela da je u tijeku Temeljna formacija animatora programa Mladi za mlade za Bjelovarsko-križevačku, Varaždinsku, Gospićko-senjsku, Đakovačko-osječku, Riječku, Dubrovačku nad/biskupiju. Ove godine na Temeljnoj formaciji sudjeluje oko 150 mladih. Opća specijalizacija animatora za mlade Dubrovačke i Mostarsko-duvanjske biskupije održana je u Slanom od 4. do 11. siječnja 2015. godine, na kojoj je certifikat dobilo 15 animatora.

Tajnica Ureda HBK za mlade Ivana Čogelja iznijela je izvješća o ekumenskom susretu mladih kršćana u organizaciji Zajednice iz Taizea koji je bio održan je od 29. prosinca 2014. do 2. siječnja 2015. u Pragu, na kojem je sudjelovalo 2000 mladih iz Hrvatske i BiH. Euharistiju na regionalnom susretu predvodio je sisački biskup Vlado Košić. Tajnica je govorila i o održanoj IV. europskoj konferenciji o pastoralu mladih i tijeku priprema za svjetski susret mladih u Krakovu 2016. Idući sastanak Odbora HBK za mlade održat će se u ponedjeljak 16. ožujka u 11 sati.