U Samostanu sv. Frane u Zadru učenici obilježili 660. obljetnicu Zadarskog mira

Svečanim unošenjem zastave počelo je obilježavanje 660. obljetnice Zadarskog mira. Svečanost je održana u samostanu sv. Frane gdje je mir i potpisan 1358. godine. U ime domaćina okupljene u crkvi pozdravio je fra Stanko Škunca. Učenici OŠ Zadarski otoci koji su vodili program istaknuli su kako je zahvaljujući Zadarskom miru Grad Zadar u Europskoj mreži gradova mir.

– Zahvaljujući projektu Baština i kultura mira kojim njegujemo Odgoj za mir u okviru aktivnosti Muzeja u školi, OŠ Zadarski otoci Zadar ponosno čuva Zastavu mira koju joj je dodijelio Grad Zadar. Naše mirotvorno zalaganje i ova manifestacija je prepoznata i prezentirana i na međunarodnim događanjima posvećenim miru u Bugarskoj i Azerbajdžanu, istaknuli su učenici napominjući kako je ovo šesto po redu događanje Zadarskog mira u suradnji s Gradom Zadrom, samostanom sv. Frane, Narodnim muzejom Zadar, OGŠ Sv. Benedikta i samostanom sv. Marije. U ime Grada Zadra okupljene je pozdravila Anita Gržan Martinović.

U ime OŠ Zadarski otoci i Muzeja u školi okupljene je pozdravio ravnatelj Davor Barić, a o Zadarskom miru govorio je umirovljeni kustos Narodnog muzeja Zadar Vladimir Alavanja. Istaknuo je kako je mir potpisan u crkvi sv. Frane među ostalim jer u Zadru u to vrijeme nije ni postojala neka reprezentativna zgrada koja bi primila kraljeve. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici OGŠ Sv. Benedikta, a prigodni program imali su učenici OŠ Zadarski otoci.

Tekst: Ante Rogić // Foto: Marin Gospić // Preuzeto s mrežnih stranica Zadarskog lista.