U Samostanu sv. Frane održana obljetnica Zadarskog mira

U crkvi sv. Frane u Zadru u petak 16. veljače održana svečanost kojom se po 12. put obilježila obljetnica potpisivanja Zadarskog mira iz 1358. godine.

U ovogodišnjem programu sudjelovali su: Glazbena škola Blagoje Bersa Zadar, Osnovna glazbena škola sv. Benedikta, učenici Osnovnih škola Šime Budinića, Šimuna Kožičića Benje i Zadarski otoci, Dječja folklorna skupina Donatići te Udruga izviđača Zarus iz Zadra.

Također, sudjelovale su i povijesne postrojbe, udruge i kulturno-umjetnička društva: povijesna postrojba Vitezovi vranski, Ravnokotarski serdari i povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira Knin, KUD Sv. Luka – Škabrnja, KUD sv. Šime – Rtina, KUD Radovin, KUD Luzarica – Pridraga, KUD sv. Ante – Nadin , Šibenska gradska straža i Plesna skupina povijesnih plesova Kontea iz Konjščine.

Okupljene je pozdravio gvardijan Samostana sv. Frane dr. sc. fra Stipe Nosić koji se, uz dobrodošlicu, osvrnuo na povijesne okolnosti i ulogu franjevaca u potpisivanju mira, upravo u sakristiji njihove crkve. Istaknuo je nedavni događaj za Samostan sv. Frane, ali i za Zadar i Hrvatsku – povrat čuvenog procesijskog križa koji je otuđen 1974. i vraćen u kolovozu prošle godine u samostansku riznicu.

Na svečanosti je govorio i povjesničar sa zadarskog sveučilišta doc. dr. Antun Nekić. Taj povijesni događaj zbilja je srednjovjekovnom Zadru donio mir koji je uvjetovao blagostanje i razvoj umjetnosti. Svečana povorka sudionika u tradicionalnim odorama i nošnjama išla je od crkve sv. Frane do crkve  sv. Šime.

Izvor: 057info.hr // Foto: Tomi Burčul