U Pazinu proslavljena Porcijunkula

U Pazinu u utorak, 2. kolovoza, proslavljen je “Rim”, blagdan Gospe od Anđela. Misno slavlje predvodio je umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan. Ove godine, zbog mogućnosti kiše nije održana procesija perivojem samostana i misa je umjesto na otvorenom kako je to uobičajeno, održana u samostanskoj crkvi.

Na početku se okupljenima, riječima dobrodošlice, obratio gvardijan o. Alfonz Orlić. On je na početku podsjetio kako se ove godine navršava osam stoljeća od kada je sv. Franjo Asiški od pape Honorija III. izmolio da se udijeli oprost svima koji posjete Porcijunkulu. Kako bi o tom danu oprost mogli dobiti i oni koji nisu mogli pohoditi Asiz, mogućnost se proširila na mnoge franjevačke samostane diljem svijeta i hodočašćenje na blagdan Gospe od Anđela postalo je tradicija.

Biskup Milovan je u homiliji istaknuo „da je naša zadaća, kao i svakog kršćanina, napose u ovoj Godini milosrđa, u Isusu Kristu tražiti Lice Očevo. Upravo nam, na poseban način, Novi zavjet u toj potrazi pokazuje kako je to Lice sama Ljubav i Milosrđe. Naša vjera mora biti radosna jednostavno zato što imamo Oca kojem sve predajemo”.

Biskup Milovan se nadalje osvrnuo na povezanost sv. Ivana Pavla II. i pojma Božjeg Milosrđa, podsjetivši kako je on kanonizirao sv. Faustinu Kowalsku i proglasio slavljenje blagdana Božjeg Milosrđa na Mali Uskrs. A upravo se taj veliki Papa Ocu nebeskom vratio uoči blagdana Božjeg Milosrđa 2005. godine.

Biskup je nadalje spomenuo spasonosnu praksu koja potječe iz 17. stoljeća – posvećivanja Presvetom Srcu Isusovu, nakon objave redovnici mističarki sv. Margareti Mariji Alacoque. Isticanje tog simbola dobrote bilo je potrebno čovječanstvu za proći kroz sve strahote i razorne patnje koje je moralo preživjeti za svjetskih ratnih sukoba i za vladavine totalitarnih režima.

Neka ova Godina milosrđa bude prigoda da otkrijemo to milosrdno Lice Božje, istaknuo je biskup te napomenuo kako je toga dana u toj crkvi moguće, po propisanim uvjetima, izmoliti oprost od vremenitih kazni za sebe ili jednog pokojnika.
Na kraju mise zbor je predvodio, a vjernički puk zdušno sudjelovao u pjevanju himne „Lijepa naša”, a potom „Tebe Boga hvalimo”.

IKA