Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

U crkvi sv. Ivana Krstitelja u Kaštel Starom održan koncert „Angelusi“

Povodom 300. obljetnice posvete crkve sv. Ivana Krstitelja u Kaštel Starom u utorak 27. lipnja održan je koncert na kojem su se izvodile skladbe skladatelja, franjevca i rođenog Kaštelanina fra Bernardina Sokola. Pod vodstvom umjetničkog voditelja i dirigenta Josipa degl’ Ivellija, sopranistica Lidija Horvat Dunjko, tenor Emanuel Tomljenović, violinist Ivo Jukić, čelist Smiljan Mrčela i pijanist Mario Čopor izveli su osam skladbi fra Bernardina Sokola.

„Ovaj koncert je jedan od niza koncerata kojim promoviramo istoimeni CD Angelusi. To je ciklus skladbi od 11 Angelusa i dvije Ave Marie koje je Bernardin Sokol napisao na otočiću Badiji preko puta Korčule, sve u jednom dahu 1933. godine“, rekao je degl’ Ivellio. Okupljeni su mogli čuti skladbe Ave Maria – Kad ujutro slavuj pjeva, Angelus VIII. – Srce tone, Angelus I. – Kad zora počne, Angelus II. – Noć bježi već, Angelus V. – Večernje zvono, Angelus VI. – Predvečerje tiho pada, Angelus X. – Uz gusle evo i Ave Maria – Kad nam sunce mrije.

„Upravo ovaj ciklus koji ćete večeras gotovo u cijelosti čuti sjajan su primjer autorovog duhovnog životopisa. Ovo je kao jedna Bernardinova duhovna oporuka“, dodao je umjetnički voditelj. Posjetiteljima i izvođačima obratio se i župnik don Franko Prnjak.

„Zahvalio bih svima vama, prvenstveno izvođačima i umjetničkom voditelju. Od srca vam hvala što ste vi nama iz Zagreba donijeli našeg Kaštelanina u uši i u srce. Zahvalio bih i vama dragi slušatelji što ste došli večeras poslušati ovaj predivni koncert, nadamo se da će naši izvođači u srcu nositi Kaštel stari i sv. Ivana Krstitelja“, rekao je.

Ovaj koncert organizirala je Župa sv. Ivana Krstitelja u suradnji s Družbom „Braća Hrvatskoga Zmaja“ – Zmajski stol u Splitu, a pokrovitelji su bili Grad Kaštela i Turistička zajednica Grada Kaštela.

Izvor: portal Grada Kaštela // Foto: Jakov Sučić