Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Trogirski dominikanci proslavili svetkovinu sv. Dominika

Svetkovina sv. Dominika svečano je 8. kolovoza proslavljena u crkvi Sv. Dominika i nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru. Slavlje je započelo ispred crkve dočekom braće franjevaca. Prema običaju franjevci predvode euharistijsko slavlje kod dominikanaca za blagdan sv. Dominika, a dominikanci kod franjevaca za blagdan sv. Franje. Izmijenili su riječi dobrodošlice i otpjevali antifonu dočeka braće: „Serafski otac Franjo i apostolski otac Dominik, oni nas poučiše zakon tvoj Gospodine!” te se zajedno uputili prema oltaru.

Na početku koncelebriranoga misnog slavlja koje je predvodio fra Matija Matošević, župnik župe sv. Jakova na Čiovu, okupljene vjernike i svećenike Trogirskoga dekanata, uz dekana don Vinka Sanadera, pozdravio je starješina dominikanskog samostana na trogirskoj rivi fr. Petar Galić, OP.

Predstojnik franjevačkog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije na Čiovu fra Franjo Zelenika u propovijedi se osvrnuo na život svetog Dominika naglasivši kako je živio svetim životom i brzo proglašen svecem. Kazao je kako je duga tradicija u kojoj na blagdan sv. Dominika franjevci predvode slavlje kod dominikanaca i obrnuto kad je blagdan sv. Franje. -Ta dva sveca veže ista gorljiva ljubav prema Kristu koju su svjedočili u krajnjem siromaštvu. Lijepo bi bilo kada bismo mi svi poput svetog Dominika živjeli i radili, slušali riječ Božju, po njoj živjeli, po njoj išli prema Nebu, kazao je fra Zelenika.

Proslavu blagdana pjesmom je animirao Zbor bl. Augustina Kažotića koji djeluje pri samostanu, a starješina fr. Petar Galić zahvalio je braći franjevcima i ostalim svećenicima, članovima zbora te svim vjernicima zaslužnim da se svetkovina sv. Dominika u Trogiru dostojno proslavi, objavljeno je na mrežnoj stranici dominikanci.hr.