Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u pulskom svetištu u Šijani

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo svečano je u ponedjeljak 15. kolovoza proslavljena u pulskom marijanskom svetištu Gospe od milosti u Šijani euharistijskim slavljem koje je predvodio upravitelj svetišta i župni vikar pulske Župe sv. Antuna Padovanskog fra Bojan Rizvan.

U koncelebraciji su bili svećenici iz pulskog dekanata. Pozdravljajući brojne hodočasnike koji su se okupili na slavlju fra Bojan je istaknuo da svetkovina Marijina Uznesenja podsjeća na konačnu budućnost vjernika, a to je vječno zajedništvo života s Bogom. Ljudi na to često zaborave. Zato je Marija znak utjehe i sigurne nade za narod Božji koji se nalazi na zemaljskom hodočašću. Ono što je o Mariji rečeno, vrijedi za Crkvu u cjelini i svakog vjernika. Marija koja čitavim svojim bićem i postojanjem pripada Bogu jest prvo stvorenje koje je uronjeno u potpuno zajedništvo s Bogom.

To znači ‘uznesena dušom i tijelom’ na nebo – naglasio je fra Bojan. U vrlo nadahnutoj propovijedi fra Bojan je osvijetlio Marijin lik kao Kristove učenice, te kao učiteljice vjerničkom puku u koji se trebamo ugledati i nasljedovati ga. Istaknuo je kako je Marija u potpunosti bila Kristova, te da nju možemo promatrati kao Kovčeg Saveza u kojem se ostvaruje središnji događaj povijesti spasenja – utjelovljenje Bogočovjeka.

Razlamajući riječi svetoga Evanđelja propovjednik  je naglasio Marijinu spremnost koja je rođena iz susreta s Kristom na služenje svima koji su u potrebi. Svaka osoba koja susretne Boga počinje služiti jer kroz služenje ona donosi radost u svoje odnose te svjedoči ljubav koju je doživjela. Nastavljajući tumačiti susret Marije i Elizabete fra Bojan je rekao kako Elizabeta blagoslivlja Mariju što je ušla u njezin život, te istaknuo  kako bismo trebali više u svoje međusobne odnose provući riječi blagoslova budući da je to put življenja istinskog zajedništva i radosti. Marija je učiteljica vjere koja sve nas poučava da je naš život u ruci Božjoj, te da čudesnost događaju u njezinom životu nije njezina zasluga, nego plod Božje milosti koja čini velika djela.

Na kraju euharistijskog slavlja, budući da je fra Bojan Rizvan dobio premještaj u Zadar gdje će obavljati službu župnog vikara, tajnika Provincije i odgojitelja bogoslova, u ime vjernika koji se okupljaju u Svetištu Gospe od Milosti fra Bojanu se zahvalio i od njega se oprostio gosp. Slavko Kliman i gđa Ana Keba koji su mu iskreno zahvalili na dobroti i ljubavi koje utkao u služenje vjernicima u ovom Svetištu ponajprije kroz naviještanje Božje riječi i uređenja prostora. Od fra Bojana se oprostio i gvardijan Samostana sv. Antuna fra Leopold Mičić, nakon kojeg je svoju riječ zahvale uputio i fra Bojan. Poslije svete mise u dvorištu franjevačke kuće održano je i zajedničko druženje za sve okupljene.

fra Vladimir Vidović, OFMConv