Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Susret braće do deset godina od svečanih zavjeta u Rovinju

U samostanu u Rovinju u ponedjeljak 4. rujna na susret trajne formacije OFM-10 okupila su se braća koja su u posljednjih deset godina položila svečane zavjete u Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda. U procesu suradnje između naših provincija, na susretu su, uz mlađu braću iz obiju Provincija, sudjelovali i provincijali fra Milan Krišto i fra Tomislav Šanko.

Susret je započeo molitvom Srednjeg časa i uvodnim pozdravom Moderatora trajne formacije. Posebno je istaknuto sudjelovanje mons. fra Gerarda Žerdina, biskupa Apostolskog vikarijata San Ramon u Peruu, koji je član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, i koji je na ovaj način želio pratiti život Provincije po mladoj braći.

Prisjetili smo se nedavnih svečanih zavjeta fra Antonija Tkalca koji je nakon slavlja doživotnih zavjeta u subotu 2. rujna u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi po prvi puta sudjelovao na jednom ovakvom susretu Trajne formacije. Zatim je uslijedilo prvo predavanje koje je održao župni suradnik na Krnjevu u Rijeci dr. sc. Eddy Rot o temi „Afektivna dimenzija posvećenog života“. Nakon rasprave potaknute izlaganjem nastavili smo razgovor i druženje za ručkom.

Nakon ručka uputili smo se na izlet u Poreč i Pulu. U Poreču nas je dočekao kancelar Porečke i Pulske biskupije preč. Sergije Jelenić, koji nam je govorio o povijesti kršćanstva na području Istre, kao i o Eufrazijevoj bazilici. U razgledanju katedrale pridružio nam se i porečki i pulski biskup Ivan Štironja, koji nas je nakon obilaska ugostio u Biskupskoj rezidenciji.

Zatim smo se uputili prema Puli gdje nas je dočekao domaći župnik fra Diego Deklić koji nam je govorio o povijesti prisutnosti franjevaca u Puli. Potom smo imali susret s fra Gerardom koji je govorio o svom iskustvu i pogledu na djelovanje Crkve, na poseban način i u misijama. Zajedno smo sudjelovali na redovnom euharistijskom slavlju koje je predvodio fra Gerard, a nakon mise domaćini su nas počastili večerom i zadržali smo se u druženju.

U utorak 5. rujna nakon Jutarnje i doručka zajedno smo molili Službu čitanja i Srednji čas te poslušali predavanje fra Domagoja Runje o temi „Sveti Franjo – poslužitelj miomirisnih riječi našega Gospodina“. Susret smo zaključili razgovorom i planovima za poboljšanje budućih susreta i dogovorima za sljedeću godinu. Potom smo slavili misu koju je predvodio fra Domagoj Runje nakon čega je uslijedio završni ručak.

Na susretu je bilo prisutno oko 25 braće. Bila je to prilika za druženje, bratsko zajedništvo i ohrabrenje kroz iskustva koja možemo usvajati za svoj vlastiti hod vjere i vjernosti svome redovničkom i svećeničkom pozivu.

Izvor: Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda