Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Sprovod Marije Žužić, majke fra Stjepana Žužića

U ponedjeljak, 1. kolovoza, u župnoj crkvi sv. Mihovila u Vrhu na posljednje počivalište ispraćena je Marija Žužić, r. Depikolozvane, majka desetero djece među kojima i fra Stjepana Žužića, franjevca s Košljuna, te s. M. Snježane, karmelićanke. Sprovodno misno slavlje u dupkom ispunjenoj župnoj crkvi predvodio je provincijalni ministar Provincije sv. Jeronima fra Andrija Bilokapić u koncelebraciji s dvadesetak svećenika, među kojima je bio i sin pokojnice, te generalni vikar Biskupije Krk mons. Slavko Zec.

Fra Andrija je u nadahnutoj homiliji, razlamajući tekst o susretu Marte s Isusom po Lazarovoj smrti, istaknuo kako se svi bitni spasenjski događaji vežu uz žene. Tako je i utjelovljenje Gospodinovo vezano uz Mariju, Isusov razgovor na Jakovljevu zdencu sa Samarijankom, te čak i događaj susreta s Uskrslim koji je Mariju Magdalenu učinio blagovjesnicom uskrsnuća apostolima. Marta nakon što prihvaća Isusovu riječ da je on uskrsnuće i život i sama vjeroispovijeda da je Isus Krist, Sin Boga živoga. Upravo iz te vjere živjela je i djelovala pokojna Marija, istaknuo je provincijal, koja je svojoj mnogobrojnoj djeci ustrajno svojim svjedočanskim životom usađivala poklad vjere.

Ona je znala da samo iz susreta s Bogom sve kušnje i teškoće života mogu biti nadvladane, te pobijeđene ljubavlju čija snaga u grobu omogućuje život. Na kraju homilije, fra Andrija je pozvao djecu, unuke i praunuke pokojne Marije da budu ponosni na njezin život, te sjećajući se njezine ljubavi nastave hoditi tragovima koje je ostavila njezina predana vjera i požrtvovna ljubav.

Na kraju euharistijskog slavlja, riječ sućuti krčkog biskupa Ivice Petanjka pročitao je generalni vikar mons. Slavko Zec, u kojem je istaknuta razumljivost suza proizišlih iz boli rastanka s voljenom majkom, ali i potrebom za razvijanjem i jačanjem nade da će tako plodan život biti nagrađen zajedništvom nebesnika.

Riječ zahvale, u ime obitelji, uputio je sin pokojnice fra Stjepan Žužić koji je istaknuo ponajprije zahvalnost Bogu na daru majke koja se, zajedno sa svojim suprugom, nije bojala ni jednog izazova te su tako ostajući otvoreni životu očitovali snažnu ljepotu obiteljskog života unatoč svih teškoća i nevolja na koje su nailazili.

Fra Stjepan je zahvalio i cijeloj svojoj obitelji koja se u posljednje vrijeme neumorno skrbila za majku, župniku popu Ivu koji joj je često dolazio u posjet pružajući sakramente, te svojoj redovničkoj subraći na čelu s provincijalnim ministrom fra Andriji Bilokapiću, kao i sestrama karmelićankama koje su došle ispratiti majku s. M. Snježane. Nakon zahvalih govora, uz prekrasnu pjesmu zbora i naroda, krenuo je ophod prema mjesnom groblju gdje je sprovodne obrede predvodio mons. Ivan Milovčić, župnik Vrha.