Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Slavlje svete potvrde u Rožatu

Sakrament Potvrde u subotu 5. svibnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić podijelio je 26-orici krizmanika, jedanaest djevojaka i petnaest mladića, u župi Gospe Velike u Rožatu. Uz biskupa Uzinića u koncelebraciji su sudjelovali fra Veselko Grubišić, gvardijan samostana Male braće iz Dubrovnika i fra Jozo Sopta, domaći župnik. Krizmanike je pripremao fra Drago Ljevar, župni vikar.

Biskupa je pozdravila majka Agneza Jeljenić u ime roditelja i kumova. Roko Barišić je pozdravio biskupa u ime krizmanika a Francesca Gončin je predala buket cvijeća kojega je biskup dao da ga polože kod kipa Gospe Karmelske upravo zato jer se nalazimo u svibnju, Marijinom mjesecu.

Obraćajući se krizmanicima biskup im je, na temelju misnih čitanja, naglasio kako su oni izabrani od Isusa, zatim da ih je Isus izabrao za prijatelje te da im zapovijeda da ljube sve ljude onako kako je on nas ljubio.

Govoreći o izabranju od Isusa kazao je kako često zaboravljamo da je Isus izabrao nas a ne mi njega, pa se onda može dogoditi da druge gledamo s omalovažavanjem što nikako nije u kršćanskom duhu. Navep je primjer svetog Petra i ljudi u njegovoj pratnji koji su trebali u ono vrijeme na čudesan način i izravnim djelovanjem Duha Svetoga naučiti „da je Isus spasitelj svih ljudi“ a ne samo židovskog naroda odnosno „da Bog nije pristran, da on ne voli jedan narod više od drugoga, jednog čovjeka više negoli drugoga“ nego da mu je „u svakom narodu … mio onaj koji ga se boji i čini pravdu“. Nismo ni mi izabrani zato što smo dobri nego nas je Isus susreo onakve kakvi jesmo, izabrao nas i dao nam poslanje, nastavio je biskup. Također je kazao krizmanicima da i oni trebaju otkriti svoje poslanje u društvu i Crkvi, a onda ga izvršavati u povezanosti s Isusom jer, podsjetio je biskup na evanđelje, bez njega ne možemo ništa učiniti. Ali ni Isus bez nas i našeg djelovanja ne može izvršiti svoje djelo spasenja širenja radosti evanđelja do kraja zemlje i vremena.

Prijateljstvo s Isusom, o kojem također govori evanđelje, očituje se s naše strane u vršenju Isusovih zapovijedi, kazao je biskup krizmanicima ali i svima drugima na misi. Vršenje zapovijedi nije uzrok našeg prijateljstva s Isusom nego posljedica. Iako Isus govori o zapovijedima u množini, njegova je zapovijed zapravo jedna i jedina: ljubiti jedni druge onako kako je on ljubio nas, naglasio je biskup. Objasnio je i razliku između sluge i prijatelja te istaknuo kako između Isusa i njegovih učenika u tom prijateljskom odnosu nema tajni, on je s njima, a i s nama, podijelio sve što je čuo od Oca. Skrenuo je pozornost i na to da od Isusa prestanemo činiti svoga gospodara, onoga koji nam može dati ovo ili ono, uključujući i život vječni, već da mu budemo prijatelji, da između nas i Isusa ne bude tajni. A to uključuje i darivanja svog života njemu jer je i on to učinio za nas, to uključuje i poslanje da među nama u Crkvi vlada duh prijateljstva.

Potom je biskup govorio o Isusovoj zapovijedi ljubavi rekavši kako tu nije riječ o bilo kakvoj ljubavi nego je to onakva ljubav kakvom je Isus ljubio nas i sve ljude a koja ide do polaganja svog života iz ljubavi. Kriterij te ljubavi je sam Isus. Do tada je kriterij zapovijedi ljubavi prema bližnjima bio onaj koji ljubi: „Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe“, a sada je kriterij zapovijedi ljubavi prema drugima Isus i njegova ljubav prema ljudima. Tako je ova zapovijed postala nova, njome se ne ukidaju stare zapovijedi nego se dopunjavaju i ispunjavaju. Ta ljubav uključuje i Boga, ali i prijatelje i neprijatelje, članove obitelji i strance, poznate i nepoznate. „Ona poziva na činjenje dobra i izbjegavanja zla, opraštanje, a ne osvećivanje, prihvaćanje, a ne odbacivanje, uključivanje, a ne isključivanje, na služenje i žrtvovanje, na umiranje za druge iz ljubavi…“, kazao je dubrovački biskup i dodao da je to u konačnici „poziv da naše srce bude veliko kao Božje srce“.

Isus zna da to nije lako, ustvrdio je biskup Uzinić. Zato on svojim učenicima, ali i svima nama danas a na osobit način krizmanicima, daje pomoć Duha Svetoga i njegove darove, kako bi, u suradnji sa svima drugima u Crkvi, nastavili Isusovo djelo spasenja ljubeći, svatko u onom zvanju koje je njemu Bog namijenio, „sve one kojima smo poslani“.

A.T./D.T.

Fotografije: VSP video / Fotomedia