Skulpture iz Zbirke umjetnina fra Rafaela Romića

 

U Hrvatskoj matici iseljenika u Dubrovniku u četvrtak, 12. listopada otvorena je izložba skulptura iz Zbirke fra Rafaela Romića na kojoj je predstavljeno dvadeset skulptura i reljefa u bronci nekih od najvažnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, poput Ivana Meštrovića, Iva Rendića, Roberta Frangeša Mihanovića, kipara Ante Starčevića i drugih.

U govoru na otvorenju fra Rafael Romić istaknuo je kako je „ovaj prostor Matice iseljenika najprikladnije mjesto za ovakvu izložbu jer ova ustanova već godinama stvara i čuva poveznice hrvatskog naroda s domovinom. Kultura je ta koja povezuje domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Više je Hrvata izvan domovine, a mi zapravo niti ne znamo koliko nas ima. Duhovnici su ti koji moraju čuvati identitet nas Hrvata u iseljeništvu.“

 

Povjesničar umjetnosti Marin Ivanović u katalogu izložbe zapisao je: „Skulpturalna djela iz ove zbirke, pohranjena u franjevačkom samostanu u Dubrovniku, odražavaju vjerski i nacionalni naboj u kojemu su podjednako prisutni ponos i nostalgija zbog slavne hrvatske prošlosti, o čemu svjedoči prikaz kralja Tomislava na konju s regalijama u rukama, reljef kralja Tomislava u sjedećem položaju, također s oznakama kraljevske vlasti u rukama, zatim medalja bana Josipa Jelačića i portretna bista Ante Starčevića.

Religijsku grupu motiva čine prizori Navještenja i Kristove muke i smrti u formi pune skulpture ili reljefa, a znakovito je spomenuti i nekoliko figura žene s djetetom koje odražavaju materinstvo, također u punoj formi i reljefu. Majčina ljubav jedna je od najsnažnijih apstraktnih slika ili podteksta Svetog pisma, odražena u Marijinoj ljubavi za Isusa i njenoj boli zbog gubitka sina pa možemo smatrati kako i ove skulpture, primarno sekularne podloge, na suptilan način sadržavaju vjersku pripadnost i zanos.“ Izložba ostaje otvorena do 20. studenog 2017.

Maja Mozara