Rožat: blagoslovljena slika u marijanskom svetištu iz 12. stoljeća

Rozat_velika Gospa

Hodočasnici su na blagdan Velike Gospe u subotu 15. kolovoza hodočastili Gospi od Rožata u njoj posvećenoj crkvi na brijegu u Rožatu, a ovom prilikom blagoslovljena je i oltarna slika Marijina uznesenja.

Misno slavlje je predvodio župnik dr. fra Josip Sopta koji je u propovijedi izrazio radost da se može „danas sa cijelom Crkvom slaviti i moliti“, naglasivši da je suvremenom čovjeku, možda više nego prijašnjim generacijama, potreban zagovor Blažene Djevice Marije. Kazao je i da je žena mnogo važnija nego što joj suvremeno društvo to priznaje, a kao uzor suvremenoj ženi dr. Sopta je stavio upravo Mariju koja ova svijet čini boljim. Izrazio je radost zbog obnovljene slike, kazavši da je ona „znak naše želje za duhovnom obnovom sviju nas“, zaključivši da je „Marija kršćaninu ono što je zvijezda mornaru“.

Ova crkva posvećena Gospi prvi put se spominje prije čak devet stoljeća, tj. davne 1123. godine. Povjesničar i župnik dr. Sopta ističe da je riječ o prvom spomenu u dokumentima, no da je vjerojatno i starija, te da ima preko tisuću godina. Prvotno zdanje je proširivano i obnavljano do velikog potresa 1667., kada je sasvim propalo. Iza potresa gradi se nova crkva. Zvonik je sagrađen 1894. godine. Četiri zvona, ukupne težine od 615 kg, nabavljena su, postavljena i blagoslovljena 1923. godine. Crkva je ponovno 1930. temeljito obnovljena. Makar se u crkvu stalno ulagalo, zbog potresa, zbog granata u ratu 1991. god., ali i zbog ˝zuba vremena˝, crkvu je trebalo ponovno obnoviti. Obnovljena je i uređena, te su i zvona elektrificirana 2004. godine.

Slika koja je pod ovim misnim slavljem blagoslovljena je djelo Eduarda Gerischa iz 1902. godine. Prije 10 godina slika je djelomično obnovljena, a sada je temeljito obnovljena i župnik Sopta ju je blagoslovio.

Na kraju mise vjernicima je predstavljen i novi broj župnog lista “Rožat”.

Šime Zupčić