Prvi susret članova Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života s (nad)biskupijskim povjerenicima

Prvi susret članova Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života s (nad)biskupijskim povjerenicima za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života održan je u obliku poludnevnog simpozija u subotu 14. studenoga u prostorijama HBK na zagrebačkom Ksaveru.

Susret je počeo molitvom srednjeg časa, nakon koje je pozdravnu riječ uputio predsjednik Vijeća za UPŽ i DAŽ dubrovački biskup Mate Uzinić. Istaknuo je kako mu je drago što se susret članova Vijeća i (nad)biskupijskih povjerenika održava na blagdan prvoga hrvatskog sveca Nikole Tavelića, koji je, kako je rekao, svoj život ugradio u izgradnju Božjega kraljevstva te od kojega i danas mogu učiti svi vjernici, osobito oni koji izabiru put posvećenoga života.

Zagovoru prvoga hrvatskog sveca dubrovački biskup preporučio je žrtve stravičnih terorističkih napada u Parizu te pozvao na molitvu za žrtve, njihove obitelji i za čitav francuski narod. Podsjetio je na riječi pape Franje koji je napade nazvao dijelom Trećega svjetskog rata te zaključio da su teroristički napadi u Parizu ljaga na licu čovječanstva koje se treba stidjeti.

Na početku susreta biskup Uzinić pozdravio je biskupskog vikara za osobe posvećenog života zagrebačkoga pomoćnog biskupa Valentina Pozaića, predsjednika Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Juru Šarčevića, organizatora simpozija dominikanskoga provincijala fr. Antu Gavrića, sve članove Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ te (nad)biskupijske povjerenike za UPŽ i DAŽ, kojima je zahvalio na njihovom stalnom predanom radu na promociji i brizi za zvanja u Hrvatskoj.

U prvom dijelu simpozija gostujući predavači s. Nela Gašpar i fra Ante Vučković u kontekstu aktualne Godine posvećenog života približili su sudionicima okružnice Kongregacije za UPŽ i DAŽ upućene posvećenim muškarcima i ženama: “Radujte se” i “Istražujte”. U nastavku programa putem video priloga u produkciji Laudato televizije nazočni su pobliže upoznali pet svjetovnih instituta koji djeluju u Hrvatskoj i Bogu posvećene laike. Prilog je pripremila članica Vijeća Ana Dagelić.

U zajedničkoj raspravi izneseni su konkretni uvidi o potrebama s kojima se danas u Hrvatskoj osobe posvećenog života susreću. Jedna od njih je sve učestalija potreba vjernika za duhovnim vodstvom, koje traže od osoba posvećenog života, a za koje, kako je istaknuto, često nema dovoljno vremena niti spremnosti. To je jedan od izazova na kojima treba raditi u budućnosti, kako bi se razvilo duhovno očinstvo i majčinstvo, zaključeno je. Jedna od aktualnih poteškoća unutar redovničkih zajednica je i odnos prema znanosti, istaknuli su sudionici simpozija, primijetivši da danas, za razliku od prijašnjih vremena, kad su redovnici bili nositelji znanosti, postoji fragmentaran pristup znanosti, što otvara dublje pitanje koncepta teološkog odgoja i obrazovanja.

Završni dio poludnevnog simpozija bio je rezerviran za dragocjenu razmjenu iskustava o stanju redovništva u različitim dijelovima Hrvatske, tijekom koje su se čula iskustva s terena Zagrebačke, Splitsko-makarske, Riječke, Zadarske i Đakovačko-osječke nadbiskupije te Sisačke, Porečke i Pulske, Požeške, Dubrovačke, Šibenske, Varaždinske i Krčke biskupije. Povjerenici su iznijeli radosti i poteškoće na koje u svome poslanju nailaze, ističući važnost međusobnih susreta, dragocjenih ponajviše zbog toga što su prilika za neposrednu razmjenu različitih iskustava, koja mogu biti od pomoći u daljnjem radu.

Sudionici su na kraju uputili posebnu zahvalu predsjedniku Vijeća mons. Uziniću na zauzetom radu za osobe posvećenog života i za organizaciju ovoga prvog susreta s (nadb)biskupijskim povjerenicima, priopćeno je sa susreta.