Proslavljeno Stepinčevo na Trsatu

IMG_0291

Dana 10. veljače 2015. godine u svetištu Majke Božje milosti na Trsatu franjevački novaci u suradnji sa dr. fra Emanuelom Hoškom organizirali su program prigodom 55. godišnjice smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Na ideju za organizaciju prigodnog programa povodom obljetnice smrti blaženog Alojzija Stepinca došli smo jer smo željeli ljudima približiti poruku tog hrabrog svjedoka vjernosti Kristu i Crkvi. On za svog života nije želio prijeći preko stava da je Isus Krist Bog, kako je sam izrekao u završnom govoru suđenja. Zbog te činjenice nije mogao šutjeti kada se to sveto ime kalja na bilo koji način pa makar takvo što činila i sama vlast, kojeg god ona političkog opredjeljenja bila. Iako su mu nudili da prizna kojekakva zlodjela i da će onda otići slobodno iz zemlje i iako su mu sve vlasti koje su se izmjenjivale sredinom prošlog stoljeća prijetile ubojstvom, on zbog svojih načela i zbog hrvatskog naroda kojega je volio svim srcem nije posustajao. Bio je spreman zbog svoje vjere i vjernosti Katoličkoj Crkvi i umrijeti te nam je upravo zbog toga uzor u našem daljnjem svećeničkom i redovničkom životu na koji se spremamo. Bog nam je omogućio da shvatimo njegov primjer ustrajnosti u trpljenju i u hrabrom podnošenju lažnih optužbi pa smo tu milost koju je Bog njemu dao željeli približiti svim prijateljima trsatskog svetišta. U konačnici smo zajedno s njima molili Boga da i nama udijeli te milosti pa da svi možemo hrabro poput blaženog kardinala Stepinca nasljedovati Krista patnika.“

Događaj je započeo križnim putem blaženog Alojzija Stepinca u kojem se uz standardni oblik te pobožnosti na svaku postaju naveo po jedan događaj iz blaženikovog života te se izrecitirala strofa neke domoljubne pjesme priznatih autora. Slavlje se nastavilo svetom misom koju je predvodio vicemagister novaka fra Bernardin Plantek, a potom je uslijedio prigodni jednosatni program o životu i djelu Alojzija Stepinca. Nazočne je prvo pozdravio dr. fra Emanuel Hoško i uputio ih u važnost poznavanja ove teme, potom je uslijedio dramski isječak u kojem su čitana pojedina pisma Alojzija i njegove zaručnice Marije te se pratilo kako je tekla priča između to dvoje čistih mladih ljudi od upoznavanja pa do okončanja zaruka. Glavni dio programa bio je prikaz suđenja blaženom kardinalu u kojem su se pročitale neke od optužaba s kojima se suočio Alojzije Stepinac na montiranom sudskom procesu, a trojica predavača su kao njegovi branitelji iznosili činjenice koje dokazuju njegovu nevinost i pokazuju svetost kardinalova života u teškom vremenu rata i poraća. Na kraju se izmolila molitva za kanonizaciju ovog hrvatskog blaženika te je u ime organizatora svima prisutnima zahvalio novak fra Pavle Ivić koji je izrazio nadu da se programom uspjela prenijeti poruka života ovog hrvatskog mučenika.

Programom se željelo popularizirati život blaženog Alojzija Stepinca i pokazati njegov primjer u ustrajnosti u trpljenju za Boga te u ljubavi prema Crkvi i hrvatskom narodu, a po reakcijama prisutnih moglo se zaključiti da se u tome uspjelo.

Postoji jedan poseban osjećaj vjernika prema našem blaženom Alojziju Stepincu koji nam je potvrda njegove svetosti. Taj osjećaj smo željeli proširiti i pokušali drugima približiti upravo kroz ovu večer posvećenu blaženom Alojziju. Ono što je nama još veća motivacija bila jest činjenica da je blaženi Alojzije, osim što je jedan od najomiljenijih hrvatskih blaženika i svetaca, također bio i trsatski hodočasnik kada je jedan period svoga života, služeći vojni rok u Rijeci, redovito dolazio k Majci Milosti, hodajući trsatskim stubama i moleći se pred istim likom Gospe Trsatske pred kojim se danas i mi molimo. Također je blaženi Alojzije bio i franjevački trećoredac, nadahnjujući se tako i franjevačkom karizmom, pa je to isto jedna činjenica posebno draga nama franjevcima.