Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Proslavljena svetkovina Gospe od Zdravlja u Brodarici

Svetkovina Prikazanja Blažene Djevice Marije – Gospa od zdravlja, proslavljena je misnim slavljem kojeg je u utorak, 21. studenog u crkvi Gospe od Zdravlja u Brodarici predvodio generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. Suslavio je župnik fra Ivan Lelas. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nije se održao ophod sa Gospinim kipom.

U propovijedi je mons. Marinko Mlakić rekao kako svetkovina koju slave ima dva naziva „Prikazanje Blažene Djevice Marije“ i „Gospa od zdravlja“. Prvi naziv vjernike upućuje na prikazanje života Gospodinu i traženje volje Božje. „Danas ljudi često padnu pod utjecaj svijeta i zaborave da im je život dar od Boga. Bog sa svakim od nas ima plan koji treba otkriti i dosljedno živjeti. To nam na osobit način pokazuje Blažena Djevica Marija“, poručio je mons. Mlakić.

Govoreći o „Gospi od zdravlja“, drugom nazivu svetkovine, istaknuo je kako današnji čovjek u zemljama visokog standarda boluje od anksioznosti, depresije i nezadovoljstva. „Što je čovjeku u materijalnom pogledu bolje, manje misli na Boga. Danas je nužno voditi brigu za zdravlje duše koje je važnije od tjelesnog zdravlja. Kada je duša zdrava, tjelesne se slabosti i bolesti lako podnose. Ova nas svetkovina potiče da razmišljamo o zdravlju duše, a Marija nam u tome može biti uzor. Ona je slika idealnog vjernika kakvi bi trebali biti“, istaknuo je propovjednik.

„Blažena Djevica Marija kazala je anđelu ‘Neka mi bude po tvojoj riječi’. To je sva mudrost i snaga vjere. Pozvani smo poput Marije gajiti vjeru u Božja obećanja jer samo tada će nam duša biti zdrava. Neka nam današnji blagdan bude poticaj da oživimo i obnovimo vjeru, te u njoj porastemo“, poručio je okupljenim vjernicima mons. Marinko Mlakić.

Izvor: IKA // Foto: Ivo Kronja