Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Proslavljen blagdan sv. Jakova na Čiovu

U Župi sv. Jakova apostola na Čiovu u Trogiru, 25. srpnja 2020., proslavljen je zaštitnik župe – blagdan sv. Jakova apostola. Proslavi ovoga blagdana prethodila je duhovna priprava kroz trodnevnicu koju je predvodio don Donland Marković – župnik župe sv. Katarine Aleksandrijske iz Ljubitovice. Svečano Misno slavlje predvodio je fr. Petar Galić, OP – starješina Samostana sv. Dominika iz Trogira uz koncelebraciju župnika fra Matije Matoševića i animaciju mješovitog župnog zbora kojim ravna maestro Vinko Buble, kao i nazočnost brojnih štovatelja sv. Jakova apostola iz župe i susjednih župa iz trogirskog dekanata i malobrojnih stranih turista.

U propovijedi fr. Petar Galić je napomenuo da se danas hodočasti na stotine kilometara da bi se stiglo do crkve gdje je položeno svečevo tijelo u Španjolskoj te potaknuo da se uvijek nastavimo utjecati njegovu zagovoru. Prepričao je poučnu priču o strpljivosti te naglasio da je potrebna škola strpljivosti današnjim generacijama mladih koji hoće dobiti sve odmah. „Sv. Jakov prošao je školu strpljivosti s Isusom. Bio je dosta nagle naravi, kao i brat mu Ivan. Željeli su biti prvi uz Isusa, a lobirala je za njih i njihova majka. Isus je htio da oni prvo nauče čašu trpljenja skupa s Njime i za Njegovo ime – ‘čašu ćete doduše zaista piti’. Prošavši ovu školu strpljivosti na kraju je mogao i strpljivo podnijeti mučeništvo. Prije toga je, nakon Isusova uskrsnuća i uzašašća na nebo, dobio poslanje da proširi radosnu vijest spasenja. Išao je u Španjolsku i tamo je zasadio snažna žarišta kršćanstva – tu je bila perjanica katoličanstva i širitelja Evanđelja. Mnogi misionari i sveci nikli su iz Španjolske, iz snažnog sjemena kojeg je posijao sv. Jakov“.

Propovjednik je istaknuo da je sv. Jakov bio toliko strpljiv da nitko tako poniznije i mirnije nije išao na mučilište što je jednog od vojnika koji su ga pratili potaknulo na obraćenje, a na kraju je skupa sa sv. Jakovom i pogubljen. Tada su dvojica jakovljevih učenika uzela njegovo tijelo i kako predaja govori stavili ga u jednu lađicu, da Bog odluči gdje će se njegovo tijelo pokopati, a ono se zaustavilo u Compostellu u Španjolskoj. Na mjestu gdje tijelo sahranjeno podignuta je velebna crkva te je to mjesto, uz Jeruzalem i Rim, postalo najstarije i najvažnije hodočasničko mjesto koje je istu važnost zadržalo sve do danas. „Vi ovdje na Čiovu imate posebnu privilegiju. Ne morate ići u Španjolsku već možete uvijek hodočasti ovdje sv. Jakovu, koji je primjer strpljivosti naučio u Isusovoj školi, a i mi smo pozvani slijediti taj primjer“, zaključio je fr. Petar Galić.

Pri kraju misnog slavlja župnik fra Matija Matošević zahvalio se fr. Petru na poučnosti o strpljivosti koja treba krasiti svakog kršćanina, te zaželio da nam svima sv. Jakov bude zagovornik i vodi naš život ka Ocu nebeskom. U večernjim satima održano je još jedno misno slavlje koje je predvodio gvardijan samostana sv. Ante s Poljuda u Splitu fra Anselmo Stulić.

Ivan Marjanica