Proslava Svetkovine sv. Nikole Tavelića na Krnjevu

U ponedjeljak 14. studenog u Župnoj crkvi sv. Nikole uz sudjelovanje tristotinjak vjernika te petnaest svećenika proslavljena je Svetkovina zaštitnika župe, prvog proglašenog hrvatskog sveca, svetog Nikole Tavelića. Sudjelovali su i trojica novaka (od kojih dvojica iz naše Provincije sv. Jeronima) s Trsata te sedmorica ministranata. Župni zbor „fra Ivo Peran“ animirao je liturgijsko pjevanje.

Svečanu Svetu Misu u 18 sati predslavio je mons. Sanjin Francetić, župnik Župe Uznesenja BDM u Rijeci. U prigodnoj homiliji predslavitelj je naglasio važnost ispravnog i dosljednog prenošenja vjere u čemu nam je uzor sv. Nikola Tavelić i njegova subraća koja su zajedno s njim krvlju posvjedočila ljubav i odanost Kristu i Katoličkoj Crkvi. Naglasio je i ulogu blaženog Alojzija Stepinca u procesu proglašenja svetim našeg hrvatskog sveca. Kao i sv. Nikola, tako i blaženi Alojzije te mnogi drugi sveti ljudi koji su prije nas živjeli na ovim prostorima, nisu se bojali svjetovne sile te su istinu naviještali hrabro bez ulaska u kompromis s neistinom.

Na kraju Misnog slavlja fra Tomislav je zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli ovako lijepom i svečanom slavlju te sve pozvao na zajedničko druženje. Najavio je i mali zbor prvopričesnika koji je uz pomoć svojih vjeroučiteljica izveo kratak, ali upečatljiv prigodni program. Recitacijom, pjesmom i plesom zagrijali su srca vjernika te pokazali kako djeca i te kako mogu razumjeti žrtvu i svjedočenje ljubavi.

Uslijedilo je druženje velikog broja vjernika u dvorani uz prigodni domjenak i pjesmu. Svećenici su se okupili u samostanskoj blagovaonici te u razgovoru i bratskoj večeri nastavili druženje.