Proslava svetkovine sv. Antuna u Puli

sv Antun_pula

Svetkovina sv. Antuna Padovanskog u pulskoj je istoimenoj župi i samostanu proslavljena 13. lipnja tradicionalno s više misnih slavlja tijekom dana. Nakon četiri mise u prvom dijelu dana, koje su predvodili pulski svećenici, poslijepodnevnu misu s blagoslovom djece i cvijeća predvodio je novigradski župnik Luka Pranjić, a svečano koncelebrirano večernje misno slavlje porečki i pulski biskup Dražen Kutleša.
Trodnevnicu uoči blagdana predvodio je vlč. Ivan Filipović, duhovnik zajednica Cenacolo koje djeluju u Hrvatskoj, BiH i drugim zemljama po svijetu, a gdje mladi traže smisao svog života i bijeg od ovisnosti koje ih zarobljavaju. Tijekom trodnevnice, osim krunice, mise i klanjanja, održani su i prigodni programi sa svjedočanstvima iz Zajednice Cenacolo.
Na početku svečane večernje mise okupljenima se riječima dobrodošlice obratio župnik domaćin Hrstić. Biskup je u homiliji istaknuo razliku izmedu upoznavanja Boga izvana, promišljanjem i spoznavanja Boga srcem. Oni koji spoznaju Boga iznutra postižu to ne zahvaljujući spoznaji uma, već, poput sv. Antuna, molitvom i mistikom. Razlika je znati nešto o čovjeku na osnovu pročitanog, a takve spoznaje uvijek treba provjeriti, a posve je drukčije poznavanje kada nam prijatelj povjeri sve o sebi. Tada je to direktno poznavanje i postoji sigurnost istinitosti spoznaje. Tako i sv. Antun nije se previše trudio da svojim umovanjem spozna Boga nego ga je nadasve srcem htio spoznati. I mi smo, poput sv. Antuna, pozvani shvatiti svoju ograničenost, a toliko puta ističemo svoj um, pamet, obrazovanje, želimo zbog toga čast, a sv. Antun činio je upravo suprotno, nije htio pokazivati svoje znanje, nego je htio biti jednostavan, ponizan redovnik, kao što je utemeljitelj franjevaca, sv. Franjo tražio od svojih redovnika. Sv. Antun je u tome uspio, a mi? Želimo li mi uopće biti kao on, ili ga samo zazivamo u potrebi? Jesam li ikada zahvalio Bogu za sve ono što imam, potaknuo je biskup na razmišljanje.
Isus šalje svoje učenike u ovaj svijet da nastave njegovu misiju. Oni su upalili onu baklju vjere koju mi danas baštinimo i za to moramo biti zahvalni svim prethodnim generacijama, roditeljima, djedovima i bakama, koji su tu vjeru pronijeli do nas.
Sv. Antun nam želi dati primjer u spoznavanju Boga, ne samo poniznim i svetačkim životom, nego i mi moramo uvijek tražiti i upoznavati Isusa Krista, i postavljati si temeljno pitanje “tko je za nas Isus Krist?” Vjerujem li iskreno kako Crkva to od mene traži ili vjerujem samo tradicionalno kako su me naučili? Sveti Antun bi nama danas nadalje preporučio da slušamo zapovijedi Isusa Krista, nastavio je biskup. Mi znamo Božje zapovijedi, no slijedimo li ih ili ih smatramo zastarjelima, i lakše nam je bez njih, te se priklanjamo duhu vremena gdje je sve relativno. Isus traži od nas da živimo u ovome svijetu, ali da ne budemo od ovoga svijeta nego da živimo vrednote i kreposti vjere, nade i ljubavi te nastavljamo njegovu misiju.
Na kraju se okupljenima, riječju zahvale obratio gvardijan samostana o. Mate Trinajstić, zahvalivši svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji slavlja. Misu je pjevanjem pratio župni zbor pod ravnanjem prof. Marije Hauser.