Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Proslava svetkovine sv. Ante na splitskom Poljudu

Franjevački samostan i župa na Poljudu u Splitu svečano su proslaviti svetkovinu sv. Ante Padovanskoga u utorak 13. lipnja. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je vojni biskup Jure Bogdan. Mnoštvo vjernika najprije se u tradicionalnoj procesiji uputilo oko samostana Sv. Antuna, noseći njegov cvijećem okićeni kip, a zatim je u dvorištu samostana slavljena misa, koju je pjesmom animirao mješoviti župni zbor.

Obraćajući se mnoštvu okupljenih vjernika, biskup Bogdan govorio je o životu sv. Antuna Padovanskoga koji je živio svega 36 godina na prijelazu iz 12. u 13. stoljeće, a u vrijeme velikih društvenih previranja i gospodarskih promjena u cijeloj Europi. Povijest bilježi samo istaknute pojedince i protagoniste društvenih događanja njegova vremena. O svetome Anti napisane su knjige i održane stotine tisuća propovijedi, a njegova zvijezda ne zalazi i neviđeni je fenomen u povijesti Katoličke Crkve, rekao je u propovijedi biskup Bogdan. Govoreći o bremenitome životu sv. Antuna Padovanskoga, istaknuo je da je unatoč kratkome životnome vijeku ostavio dubok životni trag te i danas sveti Ante okreće Crkvi milijune vjernika.

„Nitko u Antino vrijeme nije stavljao u pitanje načela o dostojanstvu braka i obitelji, o zajednici muškarca i žene, a ravnopravnost spolova življena je i tumačena onako kako je upisana u ljudsku narav: muško je muško sa svim svojim oznakama i osobinama, a žensko je žensko sa svim svojim odlikama. To je svetinja i u to se ne smije dirati. Što je Božjim prstom upisano u ljudsku narav i poslije potvrđeno u biblijskoj objavi, zajedništvo života u ljubavi muškarca i žene Krist Gospodin uzdigao je na dostojanstvo sakramenta. I u to se nije smjelo dirati onda, a ne smije se ni danas”, upozorio je biskup Bogdan.

Isus je od rane mladosti bio u središtu Antunova života. Bio je smisao svih njegovih pothvata, jedini cilj i svrha svega njegova djelovanja. Biskup Bogdan istaknuo je Antinu temeljitost i neutaživu žeđ za upoznavanjem Isusa, čitao je Bibliju i crkvene oce što mu je davalo odgovore na brojna životna pitanja. Bio je veliki propovjednik. „Iz svoga srca i duše prelijevao je Božju mudrost u srca i duše svojih slušatelja, izgledalo je to kao duhovna transfuzija ili izravna infuzija. To umiju sveti i bogobojazni ljudi. Samo je svetost autentična”, istaknuo je vojni biskup, zaključivši da je sv. Ante uvijek vodio ljude ne sebi nego Bogu.

Na kraju misnoga slavlja, kojemu su nazočili novoizabrani splitski dogradonačelnici Jelena Hrgović i Nino Vela, riječ zahvale uputio je župnik fra Frano Delić. Rijeka vjernika Splita i okolice i ove je godine svjedočila koliki je trag u Crkvi ostavio ovaj svetac čijem zagovoru se utječu svi vjernici, a osobito djeca. Župa svete Trojice za blagdan sv. Antuna Padovanskog pripremala se trodnevicom od 10. do 12. lipnja. Središnjem euharistijskom slavlju prethodila je misa s blagoslovom djece i cvijeća koju je koju je kao i trodnevicu predvodio fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta TABOR u Samoboru.

IKA