Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Proslava blagdana sv. Elizabete u Slavonskom Brodu

Blagdan sv. Elizabete, zaštitnice Franjevačkog svjetovnog reda (OFS), svečano je u petak, 17. studenog proslavljen u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Misno slavlje predvodio je duhovnik mjesnog bratstva OFS-a fra Ante Perković. Ocrtavajući život i djelo sv. Elizabete, fra Ante je naglasio kako je ta sveta duša dosljedno živjela Evanđelje u svome životu.

„Posebnost njezine ljubavi prema svim ljudima bila je ne samo u tome da im je pomagala, nego je i živjela s njima. U njima najsiromašnijima ona je prepoznavala samoga Isusa i služila im predano s puno ljubavi“, rekao je, uz ostalo, fra Ante. Zaključio je kako smo i mi kršćani, napose članovi franjevačke obitelji, pozvani nasljedovati ju u svome životu.

Tijekom mise pred svećenicima te ministrom Emilijom Dodig i članovima Vijeća Mjesnoga bratstva Vitom Plazanićem i Ružicom Badanjak bračni par Stjepan i Eva Ciprić obnovili su svoja obećanja da će po primjeru sv. Franje živjeti evanđelje u svome životu.

Fra Ante, koji je tijekom Domovinskog rata bio župnik u Vukovaru gdje je ostao sa svojim vjernicima i bio zarobljen, posebno je zahvalio framašima koji su sa svojim duhovnicima fra Mislavom Lukačevićem i fra Tomislavom Hrstićem došli iz Zagreba i Dubrovnika te sudjelovali na misnom slavlju. Zahvalio im je i što će u Vukovaru sudjelovati u koloni sjećanja. Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava od utorka, 14. do četvrtka 16. studenog koju su predvodili domaći franjevci.

Izvor: IKA // Foto: Brankica Lukačević