Proslava 25. godišnjice „Pro vita-e“

U ponedjeljak 24. travnja 2017. u župi Presvetoga Srca Isusova u Zadru na Voštarnici svečano je proslavljena 25. godišnjica udruge „Pro vita“ uz koju je spašeno preko 1500 djece od pobačaja. Slavlje je počelo sa svečanom euharistijom u 19 h koju je predslavio provincijal Franjevačke Provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru, fra Andrija Bilokapić uz koncelebraciju sadašnjeg župnika fra Bože Šustića, bivšeg župnika fra Veselka Grubišića te fra Nikice Devčića uz sudjelovanje članova „Pro vitae“ te mnoštva vjernika.

Fra Andrija je u homiliji istaknuo čudesnost i dostojanstvo ljudskoga života kako u začeću i rađanju tako još više u novoporodu po svetom krštenju. Nakon sv. Mise kratko su predstavili rad Pro vitae i obratili se prisutnima predsjednica Jasna Obad, socijalna radnica Marija Špoljarić koja je dugi niz godina radila u savjetovalištu dvije članice Pro vitae i dr. Branko Dukić kao voditelj ginekološke službe u OB Zadar koji je ujedno dao jak poticaj da se nastavi s ovim djelom.

Prije 25 godina, u vrijeme rata koji je uništavao živote, uz crkvu Presvetog Srca Isusova na Voštarnici u Zadru ostvarila se zamisao za postojanjem udruge „Pro vita“ kojoj je bila svrha pomoći trudnicama da prihvate rođenje svoga djeteta. U začetku udruge stoji bračni par Robert i Suzana Perinčić, oboje liječnici koji su mnogo učinili na području zaštite života i prirodnog planiranja obitelji.

Uz njih su bili naši franjevci fra Andrija Bilokapić i fra Ante Kekez, biskupi Marijan Oblak i Ivan Prenđa, ravnatelji OB Zadar dr. Joško Pinjatela i dr. Mile Gverić te voditelj ginekološke službe dr. Zvonimir Vrančić kao i drugi ginekolozi zadarskog područja koji su počeli više služiti životu. Udruga je postala i sastavni dio programa Caritasa Zadarske nadbiskupije koji redovito izdvaja novčana sredstva za pomoć majkama koje su se odlučile za život, nakon prvotne namjere da pobace dijete.