Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Primanje u postulaturu

Dana 30. rujna 2019., na sam blagdan sv. Jeronima, zaštitnika provincije, kandidat Ljubinko Peula, rođen 18.02.1988. u Banjoj Luci iz Župe sv. Ivana Krstitelja u Špišić Bukovici, primljen je u postulaturu naše franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. U ime provincijalnog ministra fra Andrije Bilokapića, obred primanja u postulaturu predvodio je provincijski vikar fra Tomislav Šanko koji je ujedno i magister postulanata u našoj provinciji.

Tim je činom Ljubinko započeo s prvim stupnjem odgoja u Redu manje braće. Godinu će postulature prema već uhodanom običaju provesti u franjevačkom samostanu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Samoboru pod vodstvom magistra fra Marina Grbešića. Obredu primanja prisustvovali su fratri iz Samobora, novak fra Antonio Gospić te dvojica postulanata Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda s kojima će Ljubinko provoditi svoje postulantske dane. Primanje se odvilo u samostanskoj kapeli za vrijeme molitve srednjega časa.

Nakon što je Ljubinko izrekao svoje prvo „Evo me“, gvardijan samostana, fra Nikola Vukoja je u nadahnutoj propovijedi istaknuo neke ključne karakteristike poziva te je našem kandidatu izrekao srdačnu dobrodošlicu u njihovo bratstvo. Nakon što je Ljubinko primio znak Tau i čestitke prisutne braće, druženje je nastavljeno na ručku u samostanskoj blagovaonici.

Nakon Samobora, fra Tomislav te fra Antonio uputili su se prema Zagrebu kako bi posjetili bogoslove koji borave u franjevačkom samostanu u Dubravi. Druženjem novaka fra Antonija, bogoslova fra Pavla, fra Samuela, fra Matije i fra Benjamina sa njihovim bivšim odgojiteljm fra Tomislavom u slastičarnici Vincek, u veseloj je atmosferi obilježen dan naše Provincije sv. Jeronima.

fra Antonio Gospić