Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Preminuo fra Klement Sršen

U nedjelju, 26. rujna 2021. godine u večernjim satima u Kliničkom bolničkom centru „Rijeka“ u Rijeci preminuo je u 83. godini života, 62. godini redovništva i 53. godini svećeništva fra Klement Ante Sršen, član Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra.

Fra Klement Sršen, krsnim imenom Ante, rođen je 11. lipnja 1939. godine u mjestu Bijeli Vir kraj Metkovića, od oca Ivana i majke Mande r. Medić kao peto od šestero djece. Kršten je 18. lipnja 1939. u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Dobranju u dolini Neretve. Prvih četiri razreda osnovne škole pohađao je u Bijelom Viru, a drugih četiri, kao i prvi razred srednje škole u Metkoviću. Godine 1957. ulazi u Franjevačko sjemenište u Zadru započinjući drugi razred srednje škole. Vrijeme srednjoškolskog obrazovanja mu je prekinuto najprije zbog ulaska u novicijat, a zatim i zbog odsluženja vojnoga roka.

Prve redovničke zavjete polaže 15. veljače 1959. godine u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu, a po završetku vojnoga roka nastavlja srednju školu u pazinskom sjemeništu gdje maturira 1963. godine. Iste godine  započinje filozofsko-teološke studije na Visokoj bogoslovskoj školi u Zadru, odakle 1966. godine odlazi na studij u Franjevački samostan Busto Arsizio kraj Milana u Italiji. Studij 1967. godine nastavlja u Franjevačkom samostanu u Torinu gdje je i 29. lipnja 1968. zaređen  za svećenika po rukama torinskog nadbiskupa Michelea kardinala Pellegrina. Iste godine 18. kolovoza slavio je mladu Misu u svojoj rodnoj župi, te nastavlja na Torinskom sveučilištu studij Prirodoslovnih znanosti s više prekida zbog lošijeg zdravstvenog stanja.

Od 1979. do 1988. godine vrši službu predstojnika župske kuće u Rijeci u Župi sv. Nikole, biskupa. Na istoj župi do svibnja 1990. godine vrši službu župnoga vikara. Od svibnja 1979. do srpnja 1985. godine vršio je službu definitora Provincije, a od lipnja 1991. godine vrši službu magistra novaka u Franjevačkom Samostanu na Košljunu.

U tom Samostanu u više navrata vrši savjesno i predano odgovorne službe gvardijana, vikara, kao i provincijskog duhovnog asistenta za OFS. Fra Klement se odlikovao redovničkim krepostima postojanog, vjernog i predanog služenja u svakodnevici. Osobito ga oblikovala radosna postojanost u bratstvu i skrovito djelovanje u zajednici. Njegov prepoznatljiv osmijeh i iskrena otvorenost svakom bratu svjedočila je njegovu franjevačku vedrinu i pokornički duh.

Sprovodni obredi i sveta Misa zadužnica slavit će se u četvrtak, 30. rujna, u 11 sati u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu. Sprovodne obrede predvodit će provincijalni ministar fra Andrija Bilokapić, a Misno slavlje krčki biskup mons. Ivica Petanjak.