Povratak procesijskog križa u Zadar

Svečana primopredaja procesijskog križa iz 14. stoljeća, otuđenog 1974. u noćnoj krađi iz našeg muzeja, održat će se u petak 4. kolovoza u 18 sati u samostanskoj crkvi sv. Frane u Zadru. Križ će uime Republike Hrvatske, kojoj su križ darovali privremeni vlasnici iz grada La Spezia, zadarskom samostanu predati ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

„Svi se u samostanu radujemo što ćemo dočekati križ. Bilo je mnogo pokušaja povratka, a uspjeli smo zahvaljujući obitelji kolekcionara koji ga je kupio, a da nije znao da je prethodno ukraden. Najjednostavnija je procedura bila da ga se daruje Republici Hrvatskoj te će nam sutra biti predan sa svim papirima koji dokazuju njegovu autentičnost“, rekao je za portal 057info.hr gvardijan samostana fra Stipe Nosić.

Budući da će se primopredaja održati u crkvi, moći će joj nazočiti zainteresirani vjernici i novinari. Fra Stipe se nada da će ovaj događaj baciti svjetlo i na druge umjetnine koje se nalaze u samostanskoj riznici, a čak su i vrjednije od toga križa.

„Riznica ima sve uvjete za čuvanje umjetnine. Bila je dobro zaštićena i onda kada je ukradena, jer su prozori bili zaštićeni željeznim rešetkama. Nakon tog događaja prozori su zazidani, pojačana vrata, imamo i protuprovalne alarme koje riznica tada nije imala, kao ni drugi muzeji, te kamere“, rekao je fra Stipe za portal 057info.hr.

„Radi se o iznimnom primjerku koji pripada Zadru, gotičkom ophodnom križu. Značajan je jer se veže za razdoblje srednjeg vijeka u Zadru i pokazuje bogatstvo zlatarskih proizvoda u Zadru. Križ je naručila kraljica Elizabeta Kotromanić, kćer bosanskog bana Stjepana Kotromanića”, rekla je u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija viša kustosica Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru dr. sc. Ana Jordan Knežević. Istaknula je i da je velik dio umjetnina iz Zadra otuđen poslije Drugoga svjetskog rata te da veliki problem predstavlja to što se najprije ukradena umjetnina treba locirati, a tek nakon toga se može započeti proces povratka.

U proces povratka bili su uključeni prethodni provincijali Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Fra Jozo Sopta, nekadašnji provincijal, osobno je pohodio La Speziju kako bi se informirao o križu, dok je fra Andrija Bilokapić kontaktirao i Interpol. Gvardijan samostana u Zadru fra Stipe Nosić istaknuo je kako je bilo mnogo pravnih problema, ali da je veliku ulogu odigralo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Italiji. „Zahvaljujući dopisu koji sam pisao Jasenu Mesiću, on je nakon nekoliko dana odgovorio da je dobio dopis i da će poduzeti sve da se križ vrati“.

Povratak križa predstavlja najveći proces restitucije u novijoj hrvatskoj povijesti, a radi se o rezultatu koordiniranog djelovanja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva unutarnjih poslova, kao i konzervatora, ali i talijanskih institucija na nacionalnoj i lokalnoj razini. Križ je u Ministarstvo kulture i medija u Hrvatsku donio Jasen Mesić, veleposlanik RH u Italiji. Na povratu križa intenzivno se radilo više od godinu dana.

Križ je visok 41 cm, a širok 29 cm, a na njemu se nalaze prikazi raznih svetaca, između kojih su likovi sv. Franje, sv. Mihovila, i sv. Ludovika Tuluškog. Kao i prije krađe, bit će dostupan posjetiteljima.

Cijelu emisiju „Aktualno“ možete poslušati na ovoj poveznici.

Foto: IKA