Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Posveta oltara u Kamporu

Tijekom mise u nedjelju, 22. rujna, uz sudjelovanje župljana i gostiju, krčki biskup Ivica Petanjak posvetio je novi oltar o obnovljenoj crkvi sv. Bernardina u Kamporu. Posveta novog oltara predviđena je liturgijskim propisima. Stoga smo spojili u jedno slavlje proslavu zaštitnice župe sv. Eufemije i završetak dvogodišnjih radova na obnovi ove crkve, čiji je središnji dio bio posveta oltara.

Na početku slavlja, župnik je pozdravio goste i vjernike. Među gostima su bili predstavnici Ministarstva kulture RH, regionalnog restauratorskog Zavoda iz Rijeke, delegacija grada Raba, predstavnici izvođača radova firme NEIR iz Splita, a od crkvenih dostojanstvenika, mjesni biskup, provincijal naše provincije, bivši župnici i svećenici otoka Raba.

Biskup je, uz posvetu oltara naglasio, da je on simbol samog Krista koji se prinio kao žrtva za spas svijeta. Potakao je vjernike da je sama obnova crkve dobra s kulturnog stajališta, ali da je daleko važnije duhovno se obnavljati i moliti za duhovna zvanja u našoj provinciji, da obnovljena crkva i dalje bude u službi liturgijskih slavlja a ne samo kulturno dobro.

Sam čin posvete oltara vrlo je znakovit i simbolički snažan, da je cijeli obred bio zanimljiv i djeci-ministrantima. Na kraju slavlja provincijal fra Andrija zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos ovoj vrijednoj obnovi crkve. Ona se nalazi sažeta u postavljenoj spomen-ploči, koja glasi:

Povodom temeljite obnove crkve sv. Bernardina tijekom 2018. i 2019., na slavu i hvalu Bogu Svevišnjemu i sv. Bernardinu, mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, posveti novi oltar, dana 22. 09. 2019. godine.

Susret je završen zajedničkom okrjepom u klaustru i objedom za uzvanike u blagovaonici.

fra Ivan Gavran