Posjet hrvatskoj zajednici u Wiesbadenu i Limburgu

Provincijalni ministar fra Tomislav Šanko boravio je, na poziv župnika fra Kristijana Montine, od subote 19. do nedjelje 20. svibnja u Hrvatskoj katoličkoj župi sv. Ante u Wiesbadenu. Braća naše Provincije pastoralno su skrbila za tu župu od 1980. do 2016., a kao voditelji Misije djelovali su: fra Ante-Luka Čotić (1980. – 1986.), fra Nediljko Jerkan (1986. – 1988.), fra Augustin Vlašić (1988. – 1997.) i dr. fra Ante Bilokapić (1997. – 2016.). Misija je 2016. predana na upravljanje braći iz Franjevačke provincije Svetog Križa Bosna Srebrena.

Susret je započeo u subotu bdjenjem uoči svetkovine Duhova u frankfurtskoj katedrali sv. Bartolomeja na kojem su se okupile zajednice svih nacija Katoličke Crkve u Frankfurtu. Misno slavlje predvodio je katedralni kanonik Georg Franz. U koncelebraciji su bila desetorica svećenika, a među njima i župnik fra Petar Komljenović i kapelan fra Ignacije Milan Sladoja iz Hrvatske katoličke župe Frankfurt te fra Kristijan Montina i naš provincijal fra Tomislav uz svećenike drugih nacija.

Sljedećega dana, fra Tomislav je predslavio nedjeljno misno slavlje o svetkovini Duhova u Wiesbadenu u suslavlju s fra Kristijanom. Hrvatska zajednica je brojna te je na misi sudjelovalo oko 500 vjernika. Misno slavlje je animirao zbor mladih. Nakon mise uslijedilo je druženje s vjernicima. Mnogi se sjećaju naših fratara i pozdravljaju ih.

Nakon druženja s vjernicima, fra Tomislav se susreo s članovima Franjevačkog svjetovnog reda, koji se redovito okupljaju svakoga tjedna, te održao nagovor. Nakon susreta, fra Tomislav je zajedno s fra Kristijanom i zborom mladih otišao u Limburg gdje je slavljena misa s hrvatskom zajednicom. Nakon mise susreo se s vjernicima te je održan zajednički objed u restoranu koji vodi jedan od članova zajednice.

Inače, počeci hrvatskog dušobrižništva u Wiesbadenu sežu u 1968. godinu. Naime, dolaskom franjevaca Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu fra Bernarda Dukića i fra Ćire Markoča u Hrvatsku katoličku misiju u Frankfurt započinje pastoralni rad i u Wiesbadenu, zajednici koja je do kraja 1970. bila filijala te Misije. Te je godine, 15. travnja, u Wiesbadenu otvoren Hrvatski centar za radnike Hrvate, a u Maticu krštenih prvo krštenje upisano je 1971. godine.

Hrvatska katolička misija u Wiesbadenu osnovana je 1. siječnja 1972. te su joj određene granice: Rheingau i Untertaunus, kasnije i dio Main-Taunusa (Kelkheim). Prvi voditelj filijalne zajednice, a zatim i službene Misije bio je fra Ivon Menđušić (1971. – 1974.). Misiju je od 1974. do 1980. vodio franjevac konventualac fra Vladimir Feldin. Nakon toga pastoralna se skrb povjerava franjevcima Franjevačke provincije sv. Jeronim u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru, a kao voditelji Misije djelovali su: fra Ante-Luka Čotić (1980. – 1986.), fra Nediljko Jerkan (1986. – 1988.), fra Augustin Vlašić (1988. – 1997.), dr. fra Ante Bilokapić (1997. – 2016.). Od 2016. do 2018. voditelj je Misije dr. fra Miron Sikirić, franjevac Franjevačke provincije Sv. Križa Bosna Srebrena sa sjedištem u Sarajevu. Naslijedio ga je još uvijek aktualni župnik fra Kristijan Montina.

Misija, čije se sjedište nalazi u glavnom gradu Njemačke savezne pokrajine Hessen – Wiesbadenu, danas broji oko 5000 vjernika. Prostire se na području koje obuhvaća više od polovice biskupije Limburg. Euharistijska slavlja na hrvatskom jeziku služe se svake nedjelje u crkvi sv. Kiliana u Wiesbadenu. Do 2000. mise su služene u crkvi Presvetoga Trojstva u Wiesbadenu i na filijalama.

Misijske su se prostorije do 1988. nalazile na adresi Waldstr. 95, Wiesbaden. Nove prostorije u Wiesbadenu zajednica je dobila 2002., a smještene su u novosagrađenoj kući koja nosi ime kardinala Franje Kuharića. Misija izvrsno surađuje s njemačkom Župom sv. Kiliana u kojoj se Hrvati katolici okupljaju na misna slavlja, a u kojoj je dugo godina kao župnik djelovao fra dr. Ante Bilokapić. Isto tako redovito se članovi Misije odazivaju na crkvene i druge aktivnosti u mjesnoj Crkvi, objavljeno je na mrežnoj stranici Župe.

Foto: Katholische Stadtkirche Frankfurt