Posjet Hrvatskoj katoličkoj misiji sv. Jeronima u Johannesburgu

U osobni posjet vjernicima hrvatskog porijekla u Južnoafričkoj Republici provincijalni ministar naše Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru fra Tomislav Šanko došao je u večernjim satima 10. veljače gdje ga je u zračnoj luci u Johannesburgu srdačno dočekao mons. Dario Paviša, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Južnoj Africi.

Sljedećeg dana, u nedjelju 11. veljače, zajedno s posljednjim misionarom Franjevačke provincije sv. Jeronima u Johannesburgu fra Ivicom Strčićem, slavljene su dvije mise za okupljene vjernike iz hrvatskih zajednica u Pretoriji i Johannesburgu. Svetu misu u Pretoriji predslavio je fra Ivica Strčić, trenutno župnik i predstojnik u Kamporu na otoku Rabu, u koncelebraciji s mons. Dario Pavišom i fra Tomislavom Šankom.

Nakon evanđelja kratku propovijed na engleskom i hrvatskom jeziku izrekao je fra Tomislav, dok je mons. Paviša pozdravio vjernike i dvojicu svećenika iz Hrvatske. Misu u Hrvatskom katoličkom centru sv. Jeronima u Johannesburgu u 11 sati predslavio je fra Tomislav te se u propovijedi osvrnuo na svetački lik  bl. Alojzija Stepinca čiji se blagdan slavio dan prije. Kako se datumski obilježavao i blagdan Gospe Lurdske, vjernici su u molitvi vjernika posebno molili za zdravlje duše i tijela. Nakon svečanog misnog slavlja uslijedila je zajedničko fotografiranje te druženje u pastoralnom centru.

U popodnevnim satima hrvatski svećenici posjetili su nekoliko hrvatskih obitelji, podijelili im obiteljski blagoslov te se zadržali u ugodnom druženju. U 18 sati u prostorijama misijskog hrvatskog centra sv. Jeronima u Johannesburgu održan je susret s župnim pastoralnim vijećem gdje su provincijalni ministar fra Tomislav i mons. Paviša zajedno s članovima vijeća raspravljali o budućnosti hrvatskog centra i mogućem načinu na koji će biti opsluživan budući da Franjevačka provincija sv. Jeronima više ne može pružati pastoralnu skrb za tu zajednicu te je brigu za to preuzelo Ravnateljstvo za inozemnu pastvu na čelu s mons. Tomislavom Markićem.

U ponedjeljak 12. veljače mons. Paviša i fra Tomislav slavili su misu u jutarnjim satima u nuncijaturi u Pretoriji zajedno s osobljem koje je tamo zaposleno. Nakon kratkog obilaska Johannesburga, zajedno s fra Ivicom Strčićem, posjetili su članove triju generacija obitelji Blažević koja u Johannesburgu živi i radi od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Sljedećeg dana, u utorak 13. veljače, uslijedio je susrest u prostorijama Hrvatske katoličke misije u Johannesburgu s gospodinom Josipom Šunjićem. On je svojevremeno pomagao u ostvarivanju brojnih projekata naše hrvatske zajednice. Ovom prilikom fra Tomislav mu je uime naše Franjevačke provincije sv. Jeronima iskazao zahvalnost za sve učinjeno. Uslijedio je zajednički ručak s jednom od hrvatskih obitelji te kratki sastanak mons. Paviše s fra Ivicom i fra Tomislavom na kojem je dogovoren susret s ekonomskim vijećem naše hrvatske zajednice.

Na Čistu srijedu odnosno Pepelnicu,  14. veljače u jutarnjim satima, fra Tomislav je u pratnji mons. Periše te predsjednika župnog vijeća Ivice Obadića posjetio je nadbiskupa Johannesburga mons. Butia Tlhagalea te su se s njim i njegovim savjetnicima zadržali u ugodnom razgovoru razmatrajući mogućnosti oko buduće pastoralne skrbi Hrvatske misije u Johannesburgu.

Nakon posjeta nadbiskupu, mons. Paviša i fra Tomislav posjetili su tvornicu National Stainless Steal u čijoj se upravi nalazi predsjednik župnog vijeća Ivica Obadić te su tom prigodom blagoslovili radni prostor. Po povratku u Johannesburg  uslijedilo je misno slavlje u hrvatskom misijskom centru sv. Jeronima koje je predslavio fra Tomislav u koncelebraciji s fra Ivicom i mons. Pavišom. Propovijed na engleskom i hrvatskom jeziku izrekao je mons. Paviša. U propovijedi se osvrnuo na važnost molitve, njegovanja tišine i atmosfere osluha u korizmenom razdoblju. Uslijedio je sastanak s ekonomskim vijećem zajednice te posjet i blagoslov hrvatskim obiteljima.