Pohod Samostanu sv. Antuna u Crikvenici

Provincijal naše Provincije fra Tomislav Šanko posjetio je u utorak 30. travnja fra Antu Mrvelja, koji trenutno živi i djeluje u Samostanu sv. Antuna u Crikvenici. Susret je započeo ručkom i ugodnim razgovorom.

Nakon razgovora i kratkog odmora, zajedno su pregledali svu potrebnu dokumentaciju koja se vodi savjesno i redovito. Nakon pregledavanja knjiga, zajedno su molili krunicu u crkvi te slavili večernju misu s narodom. Kako je bio utorak, nakon mise, na kojoj fra Ante redovito propovijeda, održala se kratka pobožnost sv. Anti pred kipom sv. Ante u sklopu pobožnosti 13. utoraka sv. Anti.

Nakon mise, fra Ante je fra Tomislava upoznao s nekim članovima pastoralnog i ekonomskog vijeća i suradnicima te su se fotografirali u crkvi. Nakon mise održana je zajednička večera nakon koje su ostali u bratskom razgovoru. Drugoga dana susreta, u srijedu 1. svibnja, zajedno su molili Službu čitanja i Jutarnju molitvu. Nakon molitve, kratko su se zadržali u razgovoru i zaključili pohod.

Tijekom susreta provincijal se upoznao s fra Antinim djelovanjem u Samostanu sv. Antuna. Naime, župa koja djeluju u sklopu samostana odnedavno je vraćena na opsluživanje Riječkoj nadbiskupiji te fra Ante surađuje i pastoralno djeluje zajedno s  vlč. Vjekoslavom Đapićem, koji je imenovani župnik. Fra Ante stanuje u samostanu bez pastoralnog dekreta, ali obavlja sve dužnosti u sklopu samostanskog pastorala koje je vršio i prije, osim pripreme za sakramente, vjenčanja i krštenja koje obavlja vlč. Đapić.

Fra Ante redovno slavi mise te se brine za Franjevački svjetovni red (FSR) koji broji desetak uglavnom starijih članova. Uz to, fra Ante se brine i za probe dvaju zborova, koji redovito vježbaju u prostorijama samostana. Fra Ante ja angažirao mnoge laike koji mu pomažu u održavanju samostanskog prostora, crkve i zvonika. U posljednje je vrijeme obnovio prostore samostana, okrečio ih i očistio. Crkva je uređena te je nedavno pokrečena.

Fra Ante nastoji održavati kontakte s vjernicima te ih uključiti u život župe i samostana. Ovdje se posebno obilježava svetkovina sv. Antuna i toga se dana slave mise gotovo svakog sata. Ove je godine za proslavu sv. Ante, kao predslavitelj na svečanoj misi, najavljen mons. Juraj Batelja, postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije.

Fra Ante je posebno istaknuo važnost uređenja okoliša oko samostana što je hvalevrijedno. Fra Ante je, u suradnji s lokalnom upravom i tvrtkom koja uređuje nasade i parkove  u Crikvenici, uredio cijeli vrt ispred samostana. Prema njegovom planu, u vrtu je zasađen veliki križ tau koji bi trebao ubrzo procvjetati.