Pohod Generalnog ministra Samostanu sv. Ante na Poljudu


U srijedu, 29. prosinca, u sklopu bratskog posjeta Južnoslavenskoj konferenciji provincijalnih ministara, generalni ministar franjevačkog Reda fra Massimo Fusarelli pohodio je bratstvo našega Samostana sv. Ante na Poljudu.

Nakon sjednice JKPM OFM u Franjevačkom klerikatu na Trsteniku, generalni je ministar u pratnji generalnog definitora za Slavenske konferencije fra Konrada Cholewe, osobnog tajnika fra Vjekoslava Miličevića i provincijalnih ministara naše Konferencije stigao na Poljud gdje su ga braća dočekala ispred samostanske crkve. Gvardijan bratstva fra Anselmo Stulić ukratko je fra Massimu predstavio povijest samostana i crkve pokazavši mu pritom značajnije umjetnine.

Na objedu, Generalnog je ministra u ime provincijske zajednice pozdravio provincijal fra Andrija Bilokapić koji je istaknuo zahvalnost fra Massimu na njegovu dolasku među nas. Ističući osobito dvije riječi iz pisma Generalnog ministra za Božić, vidjeti i vjerovati, fra Andrija je napomenuo kako je i ovaj bratski pohod u službi tih riječi da Generalni ministar vidi sve nas te zajedno učvrstimo našu vjeru u Gospodina. Fra Andrija je istaknuo povijesni značaj i ulogu braće franjevaca u povijesti Crkve u našem narodu i ovom dijelu Europe te rekao da kao što smo nekada bili predziđe kršćanstva s Istoka, sada postajemo predziđe poganstva sa Zapada. Posljedice takvog poganskog načina života i danas kušamo u sve manjem broju potomstva, što je zatim vidljivo i u sve manjem broju zvanja. Baš zbog tih činjenica, potrebna nam je mudrost kako bismo znali donositi i prihvaćati zrele odluke koje nas trebaju podsjećati da smo na ovim prostorima isti narod, ista Crkva i isti Red, zaključio je fra Andrija.

U ime JKPM OFM pozdravio je kratko njezin predsjednik fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovacke franjevačke provincije koji je izrazio radost zbog bratskog pohoda Generalnog ministra i njegova prihvaćanja posjeta u okviru novogodišnjih slavlja u Međugorju te je zahvalio braći zadarske provincije na srdačnom bratskom prijemu.

S nekoliko riječi Generalnom ministru i braći obratio se i fra Bože Vuleta, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira i trenutno generalni vizitator Provincije Bosne Srebrene, koji je zahvalio braći na Poljudu čiji je Samostan dom Instituta već više od dva desetljeća.

Na koncu se braći obratio i generalni ministar fra Massimo Fusarelli. Zahvalio je braći na gostoprimstvu i istaknuo kako u ovih nekoliko mjeseci svoje službe gdje god dođe osjeća se među svojima te iako se nekad ne možemo sporazumijevati istim jezikom, itekako znamo govoriti srcem. Fra Massimo je izrazio i svoju zadivljenost povijesnim bogatstvom i značajem Samostana sv. Ante na Poljudu te je potaknuo braću da i dalje radošću svojega života naviještaju evanđeosku radost.  Fra Massimo je pritom iskoristio prigodu te je čestitao i gvardijanu fra Anselmu 75. rođendan i 50. godišnjicu misništva.

Po završetku objeda, Generalni je ministar obišao braću bolesnike te se i s njima zadržao u kratkom razgovoru, a osobito je bio srdačan susret s fra Marijanom Mandacom budući da i general ima licencijat iz patrologije. Nakon pohoda starijoj braći, fra Massimo se susreo nasamo i s provincijalnim ministrima fra Andrijom Bilokapićem i fra Milanom Krištom, te fra Ivan Sesarom, delegatom Generalnog ministra za Albaniju i Provinciju sv. Jeronima.

U poslijepodnevnim satima, Generalni je ministar na odlasku iz Samostana još jednom braću pozdravio i srdačno zahvalio na susretu te sa svojom pratnjom krenuo prema sjedištu Hercegovačke franjevačke provincije – Mostaru.