Podjela službe lektorata i akolitata na bogosloviji u Zagrebu

U srijedu, 30. listopada, dvojica naših bogoslova primili su službu lektora i akolita. Brat fra Benjamin Milković primio je službu lektora i brat fra Matija Jurišić primio je službu akolita. Braća iz Konga koji su u našemu bratstvu: fra Dieudonne i fra Oskar isto su primili službu lektorata. Službe je podijelio hercegovački Provincijal fra Miljenko Šteko.

Podjela službi započela je svečanom večernjom molitvom kada se nakon kratkog čitanja Provincijal obratio riječima ohrabrenja i u propovijedi istaknuo kako se prema svakoj Riječi trebamo odnositi onako kako je to činio i sv. Franjo. Naglasio je da naš stav, kada je razmatranje Riječi u pitanju, treba biti takav da po njezinoj snazi crpimo snagu za svaki naš iskorak koji činimo u svakodnevnim obavezama i svakodnevnom životu. Dotaknuvši se druge službe i onih koji će podjeljivati presveto Tijelo naglasio je da život onih koji će to činiti treba biti tako oblikovan da neprestano napreduju u svetosti koja je plod Božje milosti i naš odgovor na nju.

Nakon što je Provincijal podijelio službe i potaknuo braću da se prema službama odnose sa strahopoštovanjem, po završetku molitve, istaknuo je kako je zajednica bogoslova u svome sastavu poprilično raznolika i kako se upravo u toj raznolikosti otkriva njezina ljepota i mladost koja bitno obilježava Red manje braće, dodavši kako svaka od partikularnih zajednica radosno prihvaća svakoga brata.

Po završetku večernje molitve i podjeljivanja službi, uslijedilo je zajedničko druženje koje je još jednom pokazalo kako braća uz osobni rad i molitvu, svoje bratstvo čuvaju u radosti i zajedništvu.

Našoj braći bogoslovima koja su primila službe koje ih uvode u ozbiljniji pristup i hod prema svećeništvu neka je na radost i odvažnost, a jednako tako i ostaloj braći s kojima tvorimo već spomenutu raznoliku zajednicu koja ima isti cilj – biti dobar fratar i biti svet svećenik.

Braću iz Provincije srdačno pozdravljamo i u njihove molitve preporučamo braću bogoslove.

fra Pavle Ivić, bogoslov V. godine