Počela pobožnost 13 utoraka sv. Anti kod franjevaca u Beogradu

Svečanim misnim slavljem u crkvi sv. Ante u Beogradu počela je, u utorak 19. ožujka na svetkovinu sv. Josipa , tradicionalna pobožnost 13 utoraka sv. Anti. Misno slavlje predvodio je provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislav Šanko uz koncelebraciju gvardijana samostana i župnika Župe sv. Ante preč. fra Ilije Alandžaka, kancelara Beogradske nadbiskupije preč. Ivana Poleta, ekonoma i vikara samostana fra Benedikta Vujice i rektora Marijanuma vlč. Mihaela Sokola.

„Kada te je Bog na nešto pozvao, onda ti daje dovoljno milosti da to možeš izvršiti, i to smo vidjeli posebno u svetom Josipu“, rekao je fra Tomislav, govoreći o sv. Josipu. Fra Tomislav je u propovijedi govorio o pravednosti, usporedivši ljudsku pravednost s pravednošću pismoznanaca i farizeja. Propovjednik je govorio o ljudskoj pravednosti koja je, kako je rekao, često bazirana samo na materijalnoj, opipljivoj stvarnosti i stalnom uspoređivanju – koliko je tko za koga učinio. Bog, naglasio je fra Tomislav, od čovjeka želi nešto sasvim drugačije jer je pravednost u Božjim očima drugačije percipirana.

„Božja pravednost nije ‘koliko ti meni, toliko ja tebi’. Pravedan čovjek je onaj koji ne radi samo ono što treba, nego želi napraviti to tako da u tome da samoga sebe, da u tome da samu ljubav. Jednog dana kada me Bog pozove, neće me pitati jesam li činio velika djela. Mislim da to njemu nije bitno. Ali pitat će me jesam li u tome što sam radio dao cijeloga sebe, svoje srce“, rekao je fra Tomislav.

Nadalje je propovjednik govorio o značaju snova. „Sveti Ante je želio biti misionar u Africi, ali na putu se razbolio i vratio se. Bog je učinio puno više kako bi sveti Ante naučio pratiti Božji san. Dok sveti Josip dopušta da Bog sanja za njega – da uđe u njegov san, Bogu mu daje puno više. Zato po uzoru na svetog Josipa, svetog Antu i svetog Franju, dopustimo da Bog svojim snovima sanja za nas“, zaključio je propovjednik. Na kraju misnoga slavlja, fra Ilija uputio je zahvalu na zajedništvu predsjedatelju misnog slavlja fra Tomislavu kao i ostalim svećenicima.

Izvor: Beogradska nadbiskupija // Marija Antonela Kanelić