Pastirski pohod biskupa Rogića župi Krapanj – Brodarica

Pastirski pohod šibenskog biskupa Tomislava Rogića Župi Uzvišenja sv. Križa, Krapanj – Brodarica održan je u četvrtak 29. veljače. Biskup Rogić je u jutarnjim satima u pratnji Josipa Palića došao u župu gdje su ga dočekali gvardijan i župnik fra Ivan Lelas, župni vikar fra Drago Ljevar i domaćica Lucija.

Pohod je započeo susretom u Dječjem vrtiću „Sunce“ gdje su djeca okupljena u dvije grupe s odgojiteljicama i ravnateljicom dočekali biskupa i fra Ivana. Nakon druženja s djecom, župnik i biskup kratko su se zadržali u razgovoru s ravnateljicom i djelatnicima vrtića. Uslijedio je posjet Osnovnoj školi Brodarica gdje su biskupa i župnika primili ravnateljica Maja Morić Kulušić, vjeroučitelji Rosanda Vukičević i Robert Šimić.

Na susretu su razgovarali o današnjim uvjetima učenja, odgajanja i odrastanja, tolikim novim izazovima koji stoje pred djecom i pred učiteljima. Samo zajednički, ako se svi uključe u odgajanje i poučavanje, kako škola tako i obitelj, mogu se polučiti uspjesi koji će svih obradovati. U holu škole bio je kratki susret s osmašima, kandidatima za krizmu.

Nakon posjeta školi uslijedio je odlazak na otok Krapanj gdje je biskupa i župnika dočekala grupa vjernika. Naime, u zimskom periodu tamo nema ni stotinjak stalnih stanovnika. Predstavnica župnog zbora pozdravila je biskupa i uručila mu dar: krapanjsku spužvu i lik ronioca kakvi su nekada bili.

Župnik fra Ivan i biskup Rogić kratko su izvijestili prisutne o pastirskom pohodu, Šibenskoj biskupiji, izazovima današnjice te potaknuli vjernike na molitvu za kršćanske obitelji i duhovna zvanja. Kod križa na groblju pored crkve izmolili su molitvu odrješenja za pokojne. Prisjećajući se obilježavanja 500. obljetnice posvete crkve prošle godine, vjernici su poželjeli što skoriji novi susret.

Sljedeća postaja bila je crkve sv. Ane u Žaboriću. Desetak vjernika zajedno s fra Dragom Ljevarom dočekali su župnika i biskupa ispred crkve. Susret je nastavljen u crkvi gdje su se okupljeni pomolili za mir u svijetu te za ljubav, vjernost i zajedništvo u obiteljima. U nekoliko riječi biskup je protumačio pastirski pohod te u glavnim crtama opisao Šibensku biskupiju. Na odlasku vjernici su biskupa obdarili darovima, domaćim proizvodima te se pred crkvom počastili i nazdravili.

Nakon ručka, bila je vizitacija župnog ureda, matičnih knjiga, dnevnika i župne kuće. U popodnevnim satima okupili su se glavni župni suradnici fra Ivana i fra Drage. U razgovoru su dotaknute mnoge teme, izazovi današnjice za čovjeka, za obitelj, za mlade. Ponajviše se ipak razgovaralo o kršćanskom odgoju, aktivnom življenju vjere i suradnji u pastoralu.

Potom je slavljena misa na kojoj se u koncelebraciji pridružio i dekan don Jurica Petković, župnik Primoštena. Crkva je bila ispunjena vjernicima. Osjećala se radost liturgijskog slavlja kroz molitvu i pjesmu. Biskup je u propovijedi progovorio o značenju pastirskog pohoda, o vremenu korizme, kako se služiti prolaznim dobrima, a biti zagledan u vječnost s Bogom kao konačni cilj života prema kojem idemo.

Na kraju mise fra Ivan je zahvalio biskupu na pastirskom pohodu i poželio nove susrete koji će uslijediti u slavlju krizme i župnim blagdanima. I biskup Rogić zahvalio je svim sudionicima pastirskog pohoda na svim mjestima koja su obilazili tokom cijelog dana te na zaključnom susretu u misnom slavlju.

Posebnu je zahvalnost uputio fra Ivanu i fra Dragi koji s puno ljubavi i brige opslužuju Župu Uzvišenja sv. Križa, Krapanj – Brodarica. Susret je završen bratskom večerom svećenika Rogozničkog dekanata.

Izvor: Šibenska biskupija