Otvorena Godina posvećenog života za Zadarsku nadbiskupiju

Redovnici nemaju samo slavnu povijest koje se treba sjećati i koju treba pripovijedati, nego veliku povijest koju treba izgraditi. Gledajte u budućnost u koju vas šalje Duh, da s vama učini još velike stvari”, na tu je misao sv. Ivana Pavla II. u svom nagovoru uz otvorenje Godine posvećenog života za Zadarsku nadbiskupiju podsjetio fra Andrija Bilokapić, provincijal franjevačke Provincije sv. Jeronima. Godina je otvorena za vrijeme euharistijskog klanjanja koje je u katedrali Sv. Stošije u Zadru u petak 5. prosinca predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Svi su vjernici pozvani na savršenu ljubav, no Bog mnoge potiče da odlučnije idu stopama njegovog Sina, te je nadbiskup poželio da Božji izabranici budu znak njegovog kraljevstva Crkvi i svijetu. Redovnici su obnovili svoja obećanja.

“Što bi bilo s Crkvom u Hrvata bez služenja redovnika? Kažu da nema tako malenog područja koje je dalo toliko redovničkih i svećeničkih zvanja. Tako slavna povijest redovnike Crkve u Hrvata obvezuje da se više otvore Duhu, da očiste svoje zrcalo, odnosno sebe i izrastu do mjere Kristove punine”, rekao je fra Andrija, podsjetivši na misao J. B. Metza da su utemeljitelji redovničkih zajednica u Crkvi korektivi, vrsta šok terapije Duha Svetoga za cijelu Crkvu. “Redovnici su zaista obnovili i obnavljaju Crkvu. Ta se terapija osobito rađa u krizi Crkve”, naglasio je fra Andrija, istaknuvši misao sv. Ivana Pavla II.: posvećeni život u srcu Crkve odlučujući je čimbenik njenog poslanja jer izražava najdublju narav kršćanskog zvanja i težnju Crkve zaručnice prema sjedinjenju s njenim zaručnikom.

Fra Andrija govorio je o redovništvu i tumačeći logo Godine posvećenog života. Golub kao znak Duha doziva prvu rečenicu iz Biblije kako je Duh Gospodnji lebdio nad vodama. “Duh je najbitniji čimbenik naše vjere. Sve se u Isusovu i Marijinu životu događa po Duhu Svetom. Po tom Duhu događa se bitno u sakramentima i služenju Crkve i vjerniku. Duh je bitni djelatnik otajstva Krista, on je oživljavatelj Crkve. Duh Sveti stavlja redovništvo u srce Crkve” rekao je fra Andrija. Duh sjedinjuje Oca i Sina, Duh je jedan u Ocu, Sinu i u svakome od nas. Prikaz vode podsjeća da je ona uvjet života. “Postoji plodna voda u majčinoj utrobi i preporodna voda, voda krštenja. Einstein reče da je molekula vode savršenija od svega što je čovjek stvorio. Zametak života u plodnoj vodi nosi raskoš našeg čovještva, a po preporodnoj vodi po krštenju čovjek u sebi nosi otajstvo božanskog života”, rekao je fra Andrija. Iz vode izranjaju tri zvijezde. Simboliziraju označnice redovnika i svakog kršćanina. To je sklad Svete Trojice, znak bratstva, zajedništva i ljubavi.

“Bog je u sebi ja, ti i mi. Potreba čovjeka je ući u odnos s drugim, naći nadopunu i puninu sebe. Samo se u ljubavi i ljubljenome možemo spoznati”, poručio je fra Andrija. Zvijezde su i simboli Bogorodice i preporoditeljice. “Gospa je rodila Krista, a Isusova Crkva po sakramentu po krsnoj vodi izvodi naše preporođenje. To se zbiva po poslušnosti. Marija i Crkva slušaju, mole. Marija rađa, Crkva preporađa. Marija prinosi svoga sina, Crkva prinosi sebe”, rekao je fra Andrija. Crkva nas nosi u svojoj utrobi. U Crkvi bivamo preporođeni za Kraljevstvo nebesko. “Crkva je majka, bitni čimbenik da dođemo do punine sebe i božanskog života na koji smo pozvani”, rekao je fra Andrija. Mozaički krug kao globus sastavljen od trokutića znači usklađenost i ljepotu. “Simbolizira svakoga od nas. Kao osobno i udruženo biće, možemo biti zrcalo Božje i zrcaliti Božju ljepotu, kad se volimo u snazi Duha. U tom mozaiku postoji svatko sa svojom jedincatošću, talentima, dostojanstvom. Duh Sveti nosi globus”, rekao je fra Andrija.

Na logu su i riječi evanđelje, prorokovanje i nada. Evanđelje je poruka, radosna vijest o pobjedi. “Redovnici su osobito pozvani biti svjedoci pobjednika nad zlom, grijehom i smrću. Evanđelje je osoba Isusa Krista. U evanđelje ulaze oni koji žive zajedništvo povezani ljubavlju, u spoznaji svoje ljubljenosti u snazi Krista. Oni su trajanje evanđelja, trajanje Isusova pomazanja u svijetu. Zato su ljudi ujedinjeni Duhom zrcalo Boga. To je savršena pokaznica koju je osnovao Isus Krist. Krist nije ostavio zlatni predmet, knjigu ili hram, nego je ostavio kršćansko bratstvo koje nastavlja njegovo djelo i nosi evanđelje”, istaknuo je fra Andrija. Proroštvo je dar Duha u službi zajednice. “Proroštvo je riječ koja otkriva Božju volju sada i ovdje. Božju volju nećemo otkriti manipulirajući riječima, nego načinom svoga postojanja, života, svojim ophođenjem s Bogom, ljudima i svime stvorenim”, zaključio je provincijal Bilokapić.

U želji da Godina posvećenog života bude približavanje evanđeoskim idealima i Božji poticaj na povratak izvorima, mons. Puljić je redovnike koji su sve ostavili i predali se Bogu potaknuo da oduševljeno idu za Kristom te u duhu siromaštva, čistoće i poniznosti vjerno služe Bogu i ljudima.