Osmijeh skromnog fratra

Fra Berard Barčić s Novom godinom ušao je u 105. godinu i, kako nam je rekao, osjeća se odlično. Zaredio se prije osam desetljeća, a dosad je preživio čak devet teških operacija.

– Ne planiram ništa u životu, živim dan po dan i još ne znam zašto me Bog toliko voli da sam doživio te godine. Sretan sam što se u ovim godinama još sam oblačim, jedem, tuširam i silazim niz stepenice jer je u ovim godinama čovjek uglavnom mizerija – govori nam skromni fratar.

Fra Barčić jedino se požalio kako ga malo boli kičma.

– Iskrivljena mi je kralježnica od godina. Ali još se dobro držim. Rođen sam 1910. godine te sam preživio dva svjetska rata i Domovinski rat – zaključuje fratar.

Najstariji franjevac u Europi

Fra Berard već godinama živi u sobi u crkvi Svetog Antuna u Puli. Prema podacima Crkve, on je najstariji fratar franjevačkog reda u Europi i šire. Fra Berard još ljeti koncelebrira misu i mnogi vjernici upravo njega dolaze vidjeti. Za svoju dugovječnost kaže da je važno nikad se ne prejesti.

Važna je samodisciplina

– Za večeru već više od 10 godina jedem samo kuhani bjelanjak jednog jajeta s kruhom i malo bevande. Doručkujem uvijek bijelu kavu s kruhom i nikad se ne najedem previše. Važna je u životu samodisciplina, a to imam – kaže veseli i zdravi fratar Berard te nam je tako odao svoj recept za dugovječnost.

Treba napomenuti kako Berard, iako je ušao u 105., još ima sve svoje zube. Nedavno je plombirao nekoliko njih pa mu je sad lakše.

– To je moj prirodni osmijeh. Imao sam i ja kroz život nedaća, operiran sam devet puta i evo Bog me još drži. Mislim da želi da se obratim, pa je to zato. Tri sata na dan provedem u molitvi, a u ovim godinama još volim puno čitati, najviše životopise svetaca – zahvalan je fratar Berard Barčić.

‘Ako prevlada zloća neće biti dobro’

Kaže da o planovima za ovu godinu ne razmišlja previše, a kakva će godina biti – ovisi o ljudima.

– Ako prevlada zloća, neće biti dobro. Ako budemo dobri, tako će biti i oko nas.

Svim ljudima dobre volje želim puno zdravlja u Novoj godini jer to je ipak najvažnije. Želim i mir u srcu – zaključuje fra Berard Barčić.

Preuzeto s www.24sata