Oproštaj fra Ante Bilokapića i uvođenje u službu fra Mirona Sikirića u HKM Weisbaden

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Wiesbaden u nedjelju 6. studenoga svečano se nakon skoro dvadeset godina službe voditelja misije oprostio svećenik Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru dr. fra Ante Bilokapić, a u službu novog voditelja misije uveden je svećenik Franjevačke provincije Bosne Srebrene sa sjedištem u Sarajevu dr. fra Miron Sikirić.

Svečano misno slavlje u punoj crkvi Sv. Kilijana u Wiebadenu, u kojoj se Hrvati katolici okupljaju na središnje misijsko misno slavlje, predvodio je dr. Bilokapić, a propovijedao je delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj Ivica Komadina. U koncelebraciji su bili voditelj HKM Giessen fra Marijan Petričević i župnik župe sv. Ive u Podmilačju i izaslanik provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića fra Filip Karadža, a u asistenciji đakon u HKM Giessen Mate Valjan i njemački đakon Uwe Großa, koji su navijestili evanđelje na hrvatskom i njemačkom jeziku. Misnom slavlju pribivao je i Heribert Schmitt, koji je na čelu Referata za zajednice drugih materinskih jezika Biskupije Limburg, gradski dekan Wiesbadena Klaus Nebel i predstavnica Generanog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta Marica Jukić.

Misnom slavlju pribivala je i skupina školskih sestra franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina sa sjedištem u Sarajevu, koje djeluju u Mainzu. Sve je na početku pozdravio delegat Komadina, izrazivši radost tako velikim brojem vjernika na misnom slavlju. U propovijedi je istaknuo „da smo mi, koji putujemo ovom suznom dolinom, još uvijek izloženi različitim životnim nedaćama, pa i ranjene naravi, skloni zlu i grijehu, ali vjerujemo u Božju dobrotu i vjerujemo da je naš Bog, Bog živih, a ne mrtvih”. „Isusova pobjeda nad tamom grijeha i smrti jest za sve nas ohrabrenje i sigurnost koje nam daje svemogući Bog. Naš Bog je Bog živih i On nam jamči kako ćemo i mi jednoga dana ustati na novi i bolji život. Bog želi da se svatko od nas spasi. To se posebno ističe u ovoj Godini milosrđa, koja traje još dva tjedna. U toj vjeri vjerujemo, u toj vjeri živimo i tu vjeru želimo prenijeti budućim naraštajima, pa neka nam Gospodin u tome bude pomoć”, rekao je Komadina.

Novi voditelj misije dr. Sikirić zajedno s okupljenom zajednicom molio je Vjerovanje te je tako obnovio i svoja svećenička obećanja na početku preuzimanja službe. Heribert Schmitt je svima prenio pozdrave limburškog biskupa mons. Georga Bötzinga i pomoćnog biskupa Thomasa Löhra, koji je dr. Bilokapiću uputio pismo koje je pročitao Heribert Schmitt. U pismu mons. Löhra stoji kako je dr. Bilokapić započeo službu voditelja HKM Wiesbaden 1997. te mu je zahvalio na svemu dobru koje je učinio u pastoralnoj službi među hrvatskim vjernicima u HKM Wiesbaden. Mons. Löhr je u pismu zahvalio i pastoralnoj suradnici s. Auksiliji Milić, kao i tajnicama Dijani Črljenec i Veri Šumak. Ujedno je mons. Löhr u pismu poželio novom voditelju misije o. Sikiriću svako dobro na početku nove službe.

Prigodnu riječ uputili su i gradski dekan Nebel i đakon Groß. Heribert Schmitt je pročitao i dekret biskupa mons. Georga Bötzinga o imenovanju dr. Sikirića novim voditeljem HKM Wiesbaden. Delegat Komadina je uime Hrvatskoga dušobrižničkog ureda i hrvatskih svećenika i pastoralnih suradnica i suradnika iz Njemačke zahvalio dr. Bilokapiću na radu, trudu i svemu što je učinio tijekom skoro dvadeset godina u ovoj hrvatskoj misiji na dobro povjerenih mu vjernika. Izrazio je dobrodošlicu o. Mironu kojemu je zaželio dobru suradnju s vjernicima, članovima pastoralnog vijeća, s. Auksilijom i tajnicom. Prigodnu zahvalnu riječ dr. Bilokapiću, a dr. Sikiriću dobrodošlice, uputio je predsjednik misijskog vijeća Dinko Grgat. O. Karadža je nekoliko riječi rekao uime Franjevačke provincije Bosne Srebrene koja je, kako je istaknuo, od bratske Franjevačke provincije sv. Jeronima preuzela pastoralnu brigu u toj misiji u osobi dr. fra Mirona Sikirića. Svima je poželio puno Božjeg blagoslova i svako dobro.

Na kraju je prigodnu riječ uputio dr. Sikirić koji je sve pozvao da ostanu i dalje privrženi svojoj Katoličkoj Crkvi i da nikada ne zaboravimo svoj hrvatski rod. Zahvalnu riječ uputio je dr. Bilokapiću na svemu dobru koje je učinio u toj zajednici. Na kraju je prigodnu riječ uputio dr. Bilokapić koji je istaknuo kako mu je bilo ugodno djelovati u toj zajednici te je zahvalio svima s kojima je djelovao i surađivao. Dr. Bilokapić se vraća u domovinu gdje će u samostanu Sv. Ante na Poljudu u Splitu obnašati službu gvardijana. Vjernici su darovali dr. Bilokapiću na odlasku: misnicu, albu, kalež, ciborij, križ, fotoalbum za sjećanje s proteklih njegovih pastoralnih godina u Wiesbadenu i cvijeće, a dr. Sikiriću prigodnu svijeću i cvijeće.

Misno slavlje svojim je skladnim pjevanjem animirao misijski mješoviti zbor pod vodstvom s. Auksilije Milić i orguljskom ptatnjom prof. Rajka Radišića i Nikoline Dedić.U dvorani župe sv. Kilijana izveden je prigodni program na kojem su nastupili mješoviti misijski zbor, mali misijski dječji zbor i misijska folklorna skupina djece, mladih i odraslih. Potom je za sve priređen zajednički objed.

Dr. fra Miron Sikirić rođen je 17. listopada 1968. u Paklarevu kod Travnika. Osnovnu školu završio je u Paklarevo i Turbetu, gimnaziju u Visokom, novicijat u Sarajevu (1988.-1989.), filozofsko-teološki studij u Sarajevu i Samoboru (1988.-1994.), postdiplomski u Rimu gdje je magistrirao na temu „Teologija kanonskoga prava u ekleziologiji II. vatikanskog sabora” i doktorirao s tezom „Communio kao temelj i formalni princip kanonskoga prava”. Za svećenika Franjevačke provincije Bosne Srebrene zaređen je 29. lipnja 1994. u Sarajevu.

Našem fra Anti zahvaljujemo u ime našega Provincijalata na svemu dobrome što je učinio za Božji narod u HKM Weisbaden, te mu želimo blagoslovljen i plodan rad u naviještanju Gospodinove riječi i u našem Samostanu sv. Ante na Poljudu kroz službu gvardijana.