Održano nacionalno hodočašće OFS-a i FRAME u Vukovar

11146366_868210243241286_337091038368522368_o

U povodu obilježavanja 800. obljetnice rođenja sv. Ljudevita u subotu 25. travnja u Vukovaru je održano nacionalno hodočašće Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (FRAMA). Prva postaja za šestotinjak hodočasnika pristiglih iz cijele Hrvatske bilo je Memorijalno groblje. Pozdravne riječi uputili su nacionalni ministar OFS-a br. Stjepan Kelčić i nacionalna predsjednica FRAMA-e Marta Radoš. Hodočasnici su se potom uputili u župnu crkvu Sv. Filipa i Jakova gdje je bio izložen kip sv. Ljudevita. Dobrodošlicu im je izrekao župnik i gvardijan fra Ivica Jagodić.
Svečano euharistijsko slavlje predvodio je provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak.
U homiliji je povezao jubilej sv. Ljudevita i Godinu posvećenog života, te pozvao članove Franjevačkoga svjetovnog reda i Franjevačke mladeži da u svijetu u kojem žive i u svakodnevnicu unose vrijednosti koje je živio i sv. Ljudevit, a na što potiče i papa Franjo. U tom je vidu propovjednik posebno naglasio nastojanje “oko vlastitog sve većeg nasljedovanja Isusa Krista i brige za siromašne i one na rubu”. O. Vrdoljak je, spominjući se žrtve Vukovara, istaknuo da je uz sjećanje i molitvu za pokojne, važno i to “kako danas, u zahvalnosti onima koji su darovali svoje živote, mi trebamo živjeti u našoj sadašnjosti dostojanstvo toga dara”.
Nakon zajedničkog ručka i pobližeg upoznavanja s likom sv. Ljudevita, hodočašće je zaključeno klanjanjem.
U prigodi hodočašća, pismo je iz Rima uputio generalni ministar OFS-a Tibor Kauser. “Hodočašće poput ovoga, kada se okupljaju brojne sestre i braća iz cijeloga nacionalnog bratstva, izniman je trenutak za dijeljenje osobnih iskustava dubokoga bratskog duha vašeg nacionalnog bratstva i za izražavanje volje za učenjem i za težnjom za produbljivanjem vaše svjetovne franjevačke duhovnosti” ističe u pismu Kauser. “Uistinu je važno učiti iz primjera naših svetaca zaštitnika, približiti se njihovoj osobnosti i obnoviti naše znanje, približavajući se, po njihovu primjeru, primjeru našega serafskoga oca svetog Franje Asiškog, o tomu kako slijediti našega Gospodina Isusa Krista, raspetoga. Pozivam vas da u ovome posebnom Vazmenom vremenu ponovno otkrijete snagu Krista, uskrslog Gospodina, koji je pobijedio moć zla i smrti i tako platio za naše grijehe. Pozivam vas da ponovno otkrijete oslobađajuću snagu pomirenja s Bogom i bližnjima i da ponovno otkrijete snagu svetih sakramenata. Na taj način možete biti i bit ćete sol zemlje, svjetlo svijeta i grad koji leži na gori”, potiče generalni ministar OFS-a Tibor Kauser, te sve preporuča zagovoru sv. Franje, sv. Ljudevita i sv. Elizabete.