Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Održani „V. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca”

 

Od 4. do 7. veljače u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu održani su “V. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u spomen na 66 njih koje su komunisti ubili tijekom i nakon II. svjetskog rata. Spomen-program priredila je Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Na dan obljetnice ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu, 7. veljače, koji je ujedno i dan sjećanja na sve franjevce ubijene u II. svjetskom ratu i poraću, molitveni program počeo je u 16 sati molitvom kraj ratnog skloništa. Članovi FRAMA-e Široki Brijeg zapalili su 12 svijeća u znak sjećanja na 12 franjevaca koji su ubijeni i spaljeni u tom skloništu. Nakon molitve procesija se uputila u samostansku crkvu prema grobu gdje su pokopana 24 ubijena franjevca. Na grobu su nakon molitve pročitana imena 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca, a zatim je započela misa koju je predslavio gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Suslavili su provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko, vicepostulator fra Miljenko Stojić, gvardijani samostana hercegovačkih franjevaca te velik broj fratara iz hercegovačke provincije.

Na misi je pjevao Veliki župni zbor pod ravnanjem s. Mire Majić, a molitvu vjernika čitali su gvardijani. Poslanicu je pročitao fra Rade Dragićević, najmlađi od pet živućih fratara koji su pohađali Franjevačku klasičnu gimnaziju na Širokom Brijegu. Njemu su 82 godine, a najstarijem 102.

U propovijedi, govoreći o uzorima koji se stavljaju pred nas, biskup Bogović rekao je: “Po našim crkvama naći ćete slike i kipove izložene na štovanje vjernicima. Predstavljaju ljude za koje kažemo da su sveti ili blaženi. Nisu to samo suvremene veličine, nisu ni iz određenog prostora ili vremena. Ima ih iz cijeloga svijeta i iz raznih vjekova i stoljeća. Ono što im je svima zajedničko jest vjernost Bogu i ljubav prema bližnjemu. Svi su oni bili jaki u vjeri i osjetljivi na potrebe svoga bližnjega. Nema među njima sebičnjaka, ma kakvu slavu, bogatstvo ili moć sebičnjaci postigli. Svi su se sveci isticali sebedarjem. Koji je tu zakazao, nije svetac. Svi su oni veliki jer su nasljedovali svoga učitelja koji je toliko ljubio ljude da se sav u toj ljubavi predao za njih. Takvi su sveci! Ljudima se za uzor danas stavlja razne tipove u kojima je često malo ljudskosti, a kamo li svetosti.” Biskup je, pohvalivši rad Vicepostulature, istaknuo kako su hercegovački franjevci najdalje otišli u traženju grobova svojih stradalih te kako otkrivanjem istine nije cilj isticati okrutnost mučitelja nego odati poštovanje mučenima i nevino stradalima.

Propovijed je završio riječima: “Drago mi je da sam ovdje na Širokom Brijegu predvodio komemorativno slavlje za širokobriješke i druge mučenike hercegovačke franjevačke provincije. Valja s osjećajem zahvalnosti oživjeti sjećanje na njih i na njihovu žrtvu. Vjerujemo da nam oni mogu poslužiti kao uzor i u ovim našim nevoljama, ali također da nas mogu kod Boga zagovarati za milost da kroz sadašnje nevolje uzmognemo pridonijeti jačanju dobrote u našem društvu. Imamo pred sobom brojne uzore kako činiti dobro i kako izbjeći da ne dadnemo podršku zloći u našoj sredini. Molimo se također da bar neki od tih uzora među nama postignu slavu blaženih i svetih.”

Na kraju mise nazočnima se obratio vicepostulator fra Miljenko Stojić koji je zahvalio svim propovjednicima kroz četiri dana, a na poseban način biskupu Bogoviću na dolasku i upućenim riječima. Pročitao je i kratko izvješće o radu Vicepostulature u protekloj godini. Posebno se zahvalio svima koji tijekom čitave godine dolaze na grobove pobijenih franjevaca i na njima se mole te zamolio ako je netko po njihovu zagovoru dobio kakvu milost da se javi u Vicepostulaturu. Svima je zahvalio i širokobriješki gvardijan fra Tomislav Puljić.

Na kraju je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko uputio riječi pozdrava biskupu Bogoviću, zahvalivši mu na dolasku i uručio mu prigodni dar. Biskup je zahvalio na svemu, posebno istaknuvši da dvojica hercegovačkih franjevaca djeluju u njegovoj biskupiji. Taj rad, rekao je, započeo je s negdašnjim provincijalom fra Slavkom Soldom, a nastavili su ga sljedeći provincijali kao doprinos Hercegovačke franjevačke provincije vjeri i narodu u ličkim krajevima.

Prva tri dana molitveni je program započinjao molitvom krunice, a zatim je bila misa koju su ove godine predvodili franjevački provincijali fra Joško Kodžoman, fra Lovro Gavran i fra Miljenko Šteko. U sklopu programa dodijeljene su i nagrade te prigodne plakete nagrađenima na “IV. nagradnom natječaju” na temu pobijeni hercegovački franjevci. Prosudbeno povjerenstvo činili su: fra Vendelin Karačić, Ivan Sivrić i fra Miljenko Stojić. Prvu večer dodijeljene su nagrade uzrastu djeca, drugi dan uzrastu mladež i treći dan uzrastu odrasli.