Održane duhovne vježbe u Chicagu

Duhovne vježbe za članove Hrvatske franjevačke kustodije sv. Obitelji održane su od ponedjeljka 18. do četvrtka 21. rujna u franjevačkom samostanu sv. Ante u Chicagu. Nazočan je bio 21 svećenik, od kojih je bilo 19 fratara i dvojica dijecezanskih svećenika. Voditelj duhovnih vježbi bio je provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru fra Tomislav Šanko. Duhovne vježbe započele su zazivom Duha Svetoga uvečer u ponedjeljak 18. rujna, a završile misom i objedom u četvrtak 21. rujna.

U nagovorima, koji su se održavali dva puta dnevno te prigodnim propovijedima, voditelj se osvrnuo na značenje i smisao duhovnih vježbi te odnos molitvenog života i pastoralnog djelovanja. Kao biblijska podloga za meditacije i razmišljanja korišteni su tekstovi u kojima Isus osobno susreće pojedine likove.

Poseban naglasak bio je na Isusovom susretu s Marijom i Martom kao primjerom odnosa između akcije i kontemplacije. Ti susreti su analizirani na psihološkoj i duhovnoj razini te se voditelj osvrnuo na logoterapijske principe i središnje misli Viktora Frankla, utemeljitelja treće Bečke psihoterapijske škole. Istaknuta je važnost cjelovitog ljudskog susreta i odnosa na tri razine, s Bogom i s ljudima. Razmišljanja su potkrepljena konkretnim primjerima iz franjevačkog života. Nakon nagovora slušatelji su imali priliku osobno se osvrnuti na predavanje te bi uslijedila i kraća rasprava.

Sudionici duhovnih vježbi posjetili su u srijedu 20. rujna u popodnevnim satima groblje Sveti Grob u okolici Chicaga na kojem počivaju zemni ostaci pedesetorice pokojne braće. Fra Marko Puljić, koji trenutno obnaša službu kustoda Kustodije sv. Obitelji u Americi i Kanadi, predvodio je službu riječi i predmolio prigodne molitve za pokojnu braću.

Hrvatski franjevci djeluju u Americi od početka 20. stoljeća, no kanonski je franjevačka zajednica pod imenom Komisarijat Svete Obitelji potvrđena tek 1926. godine. Prema dogovoru franjevačkih provincijala, od 1931. Komisarijat je povjeren Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji sa sjedištem u Mostaru. Godine 1969. Komisarijat postaje Kustodija. U ovih skoro stotinu godina, Komisarijat i Kustodija bili su neko vrijeme pod izravnom upravom Reda u Rimu, a danas je Kustodija, kao i kroz mnoga desetljeća, sastavni dio Hercegovačke franjevačke Provincije Uznesenja Marijina sa sjedištem u Mostaru. Članovi Hrvatske franjevačke kustodije sv. Obitelji služe u petnaestak hrvatskih župa u SAD-u i u Kanadi.