Održana plenarna sjednica Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i BiH

Plenarna sjednica Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (VFZ) održana je u petak 24. svibnja 2024. u Samostanu sv. Pavla na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Sjednicu je otvorila i njome predsjedala predsjednica VFZ-a, vrhovna poglavarica Družbe sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika s. Darija Jovanović. Sudjelovali su provincijali i provincijalke franjevačkih zajednica na području Hrvatske i BiH te nacionalna OFS-a BiH.

Na sjednici VFZ-a raspravljalo se o važnim pitanjima i odlukama. Sjednica je započela molitvom Srednjeg časa, nakon čega je predsjednica Vijeća s. M. Darija Jovanović pozdravila nazočne te im još jednom izrazila čestitku povodom imenovanja fra Ive Martinovića požeškim biskupom. Preporučila je i potaknula sudionike da sudjeluju na slavlju biskupskog ređenja u Požegi 8. lipnja 2024. Potom se pristupilo čitanju, dopuni i prihvaćanju zapisnika plenarne sjednice Vijeća održane 26. siječnja 2024. godine.

Raspravljalo se o obilježavanju četiriju franjevačkih obljetnica od 2023. do 2026. godine. O tome je posebno izvijestio predsjednik Odbora za obilježavanje franjevačkih obljetnica fra Miljenko Hontić kojeg je do sada vodio fra Ivo Martinović. Postavilo se pitanje obilježavanja svih pet obljetnica zajedno ili odvojeno te su dogovoreni detalji poput datuma, mjesta, tema, predavača i drugih aspekata. Središnje euharistijsko slavlje bit će 11. listopada 2024. u 19 sati u bazilici minor sv. Antuna na Svetom Duhu u Zagrebu. Toga dana biti će i prigodni simpozij. Raspravljalo se i o logu za taj događaj.

Fra Tomislav Šanko izvijestio je o završenom postupku brisanja udruge Franjevačkog instituta za kulturu mira u Registru civilnih udruga kod nadležnog državnog tijela. Sljedeća točka dnevnog reda obuhvatila je određivanje teme Zlatne harfe za 2025. godinu te je odlučeno da to bude „Vijek Hvaljen budi“

Sljedeća sjednica održat će se 31. siječnja 2025. u prostorijama Samostana sv. Antuna na Svetom Duhu u Zagrebu.

Izvor: Vijeće franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i BiH