Održan XII. provincijski susret zborova mladih na Košljunu

U Franjevačkom samostanu Navještenja Marijina na otočiću Košljun (Krk) u subotu i nedjelju 21. i 22. listopada, održan je XII. susret zborova mladih Provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru. Na susretu je sudjelovalo šezdesetak mladih koji su u subotu u poslijepodnevnim satima stigli na Košljun u pratnji voditelja svojih zborova mladih.

Na Košljunu su mlade dočekali fra Diego Deklić, gvardijan Samostana i fra Klement Sršen. Po smještaju mladih u svoje sobe, uslijedila je sveta Misa koju je predvodio tajnik Provincije i župni vikar Župe Presvetog Srca Isusova na službi u Zadru fra Bojan Rizvan, a animirali su je mladi iz Župe Presvetog Srca Isusova Voštarnica uz pomoć voditeljice pulskog zbora. Fra Bojan je u homiliji spomenuo važnost zborova mladih u svakoj župi, te ukazao na činjenicu kako upravo mladi svojim pjevanjem i sviranjem mogu nekome vratiti nadu u život, podsjetiti ga na Božju bezgraničnu ljubav i djelotvorno milosrđe.

Naglasio je, oslanjajući se na naviješteno evanđelje, i kako su buđenjem nade u životima drugih upravo mladi pozvani biti navjestitelji Kristova evanđelja i Gospodinovi svjedoci, pa čak i u onim trenucima kada mogu biti ismijani, izrugani ili odbačeni. Snaga priznavanja Božjim pred ljudima proizlazi iz svijesti da smo Bogu pripadamo, da smo njegovi, a on naš, istaknuo je fra Bojan, te nas sve podsjetio na Božju vjernost i odanost ako povjerujemo njegovoj riječi.

Vjernost Kristovoj riječi očituje se kroz svakodnevnu otvorenost poticajima i nadisajima Duha Svetoga koji u nama i po nama može učiniti velike stvari. Na kraju misnog slavlja fra Bojan je prenio i pozdrave provincijalnog ministra fra Andrije Bilokapića koji zbog unaprijed preuzetih obaveza nije mogao biti na ovom susretu, te je istaknuo njegovu želju da ovakvi susretu budu snažno evangelizacijsko polazište koje će unijeti radost Evanđelja u naše svakodnevne odnose te tako preobraziti društvo koje svojim životima gradimo.

Nakon zajedničke večere, započeo je zajednički koncert mladih u kojem su sudjelovala četiri zbora – zbor „Svjetla vjere“ iz Pule, zbor Frame Krnjevo iz Rijeke, Zbor mladih Presvetog Srca Isusova Voštarnica iz Zadra te zbor „Totus tuus“ iz Trogira. Svaki je zbor otpjevao dvije pjesme, a usmjerenost prema Gospodinu i slavljenju njegova imena bila je vidljiva u svakoj izvedbi koje su mladi pratili svojim gromoglasnim pljeskom.

Nakon koncerta, gvardijan fra Diego Deklić zahvalio je svima i naglasio kako se u tom samostanu već 1200 godina pjeva na Božju slavu, te je istaknuo radost da se tom raspjevanom kontinuitetu svetog pjevanja pridružuju i glasovi zborova mladih naše provincijske zajednice. Fra Bojan i fra Diego su na završetku koncerta svim zborovima udijelili zahvalnicu u ime organizatora, a posebnu zahvalnicu je dobio i naš dugogodišnji pratitelj na svim Susretima Frane Ostojić iz Zadra. Nakon koncerta mladi su se okupili u klaustru Samostana te svoje druženje nastavili u pjesmi i zajedništvu.

U nedjelju, 22. listopada, u središtu dana bio je susret sa Gospodinom u svečanom euharistijskom slavlju kojeg je predvodio župnik Župe sv. Antuna iz Pule fra Gabrijel Škibola, a animirali su je mladi iz zbora „Svjetla vjere“ iz Pule, uz asistenciju voditeljice i jednog člana zbora iz Zadra. Fra Gabrijel je u svojoj propovijedi govorio o važnosti shvaćanja i prihvaćanja Božje uloge u našim životima, o nužnosti ispravnih postavki istaknuvši prvotnost zahtjeva Božje zapovijedi: „Ja sam Gospodin i nema drugoga; osim mene Boga nema“ (Izl 45,5). Naglasio je kako moramo biti svjesni tko ima primat u našim životima i da iz te svjesnosti moraju proizlaziti sva naša ponašanja i naši odnosi. Upitao je mlade tko je car u njihovom životu, kome se klanjaju, čiji je lik otisnut u našim srcima, te pozvao sve na put otkrivanja te istine u našim životima i usklađivanju s njom.

Nakon misnog slavlja fra Diego nam je ispripovjedio mladima o povijesti Samostana i posvećenog života na tim prostorima, te proveo sudionike kroz četiri muzejske zbirke u kojima se moglo vidjeti mnoštvo zanimljivosti. Nakon obilaska mladi su se spontano okupili u hodniku samostana gdje su zajedno kroz pjesmu slavili Gospodina i zahvaljivali mu na svemu doživljenom tijekom tog vikenda. Nakon zajedničkog objeda, mladi su se s pjesmom na usnama i radošću u srcu zaputili svojim kućama.

Ovo je bio moj prvi posjet Košljunu, ali će zasigurno imati posebno mjesto u mom srcu. Mir koji tamo vlada je tako opipljiv i intenzivan da imaš osjećaj da ulazi u svaku tvoju poru. Ljepota prirode koje ga okružuje, impresivnost arhitekture i toplina zajedništva koje je vladalo među mladima ta dva dana je nešto što nikada neću zaboraviti. Mislim da će svima nama, nakon siline i dubine Božje prisutnosti i bratske ljubavi kojoj smo tamo svjedočili, biti teško vratiti se u životnu kolotečinu.

No duboko vjerujem da ćemo svi, osnaženi milošću Duha Svetoga i Ljubavlju Oca i Sina biti spremni biti svjedoci u ovom izgubljenom svijetu koji traži mir, utjehu i ljubav. Dao Gospodin da plodovi ovoga susreta budu vidljivi u našim životima, u našim djelima i našem radu, da kroz nas djeluje sila Duha Svetoga koja iscjeljuje rane i vraća mir našim dušama.

Andrea Jerković