Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Održan XI. provincijski susret zborova mladih

U subotu i nedjelju, 22. i 23. listopada 2016. godine, održan je XI. susret zborova mladih Franjevačke provincije sv. Jeronima – Zadar u Samostanu sv. Antuna u Puli. Na susretu je sudjelovalo šest zborova koji djeluju pri samostanima i našim župama duž naše Provincije. Među okupljenima su bili mladi iz Župe Velike Gospe iz Rožata kraj Dubrovnika; iz Samostana sv. Ante s Poljuda u Splitu; iz Župe sv. Jakova iz Trogira; iz Župe Presvetog Srca Isusova s Voštarnice iz Zadra; iz Župe sv. Nikole Tavelića s Krnjeva iz Rijeke; te domaćini iz Župe sv. Antuna iz Pule.

Susret je započeo molitvom krunice u večernjim satima u Crkvi sv. Antuna koju su animirali mladi iz različitih župa. Poslije marijanske pobožnosti uslijedilo je euharistijsko slavlje kojeg je predvodio gvardijan Samostana sv. Antuna fra Leopold Mičić u suslavlju sa svećenicima koji su došli u pratnji svojih mladih, te braćom iz samostana. U svojem uvodnom dijelu gvardijan je istaknuo kako smo danas okupljeni ovdje na susret s Kristom i to u dan kad se Crkva spominje sv. Ivana Pavla II., pape koji je znao okupiti mlade te prenijeti svojim životom iskustvo susreta s Isusom Kristom. Osim toga, fra Leopold je istaknuo kako smo pozvani po današnjoj Božjoj riječi darovati Bogu crnu kroniku svojega života jer je jedini on kadar unijeti radost u naše svakidašnje odnose. U homiliji je fra Leopold istaknuo vrijednost liturgijske glazbe koja je silazak Neba zemlji i uzdizanje zemlje Nebu.

Spomenuo je kako je Sveto Pismo puno pjesme budući da je ona znak širenja srca koje titra. Čuti Božju pjesmu znači osjetiti srce koje titra, uhvatiti Božju intonaciju i njegovu vibru, te dopustiti Bogu da u tebi zatitra. Smisao našega života, naglasio je fra Leopold, jest da dopustimo da u pjesmi našega života odjekne Krist. Gvardijan je pozvao mlade da ne daju svijetu da profaniraju njihova srca, nego neka znaju osluškivati Božju glazbu za svoj život, te da Bogu prepuste svoje note, da njega puste da stavlja povisilice i snizilice u njihov život, te da vjeruju Božjem violinskom ključu – Križu. „Križ je cijela nota koja pobjeđuje sve naše polovinke, četvrtinke, osminke, šesnaestinke i sve druge naše podjele srca“, istaknuo je fra Leopold, te je iznoseći primjer svojega života rekao kako je Bog upravo preko sv. Ivana Pavla II. dok je pjevao pjesmu „Rajska djevo, Kraljice Hrvata“ promijenio život jednog čovjeka.

Po završetku misnog slavlja, uslijedio je prigodni program nastupa zborova mladih koji su se predstavili s dvije pjesme. Na kraju programa kojeg je vodio fra Gabrijel Škibola, svim su mladima udijeljene zahvalnice za sudjelovanje u ovom susretu koje su podijelili fra Bojan Rizvan, tajnik Provincije i fra Leopold Mičić, gvardijan Samostana sv. Antuna u ime organizacijskog odbora.

Drugoga dana susreta mladi su se okupili na euharistijsko slavlje župne zajednice sv. Antuna koja se slavila u podne. Misno slavlje predvodio je fra Gabrijel Škibola, župnik Župe sv. Antuna, koji je na početku slavlja pozdravio sve okupljene mlade te istaknuo kako smo se okupili na centralni događaj današnjeg dana, susret s Bogom. U homiliji fra Gabrijel je spomenuo kako naš odnos s Bogom mora biti očitovan u svakodnevnom odnosu s ljudima. Evanđeoski primjer molitve farizeja i carinika pokazuje kako je oholost najveća prepreka u zajedništvu s Bogom, ali i s ljudima, istaknuo je fra Gabrijel, te je podsjetio da u Crkvi slavimo misijsku nedjelju koja nema za cilj samo potaknuti u našem životu molitvu za misionare i misionarke nego i probuditi u nama samima svijest da smo misionari u svojem svakodnevnom životu, na svojem radnom mjestu, u školi, u svakoj sredini gdje se nalazimo.

Potaknuvši mlade da budu svjedoci poniznog nasljedovanja Isusa Krista, fra Gabrijel je zaključio svoju propovijed ističući vrijednost ovakvog okupljanja mladih jer zajedništvo koje je ostvareno uvijek je svjedočanstvo ljepote raspjevane Crkve. Na koncu euharistijskog slavlja, fra Gabrijel je još iskoristio priliku te mladima poručio kako „čovjek nije bogat onoliko koliko ima novaca, nego onoliko koliko ima Boga u sebi“  pozvavši ih da se obogate Bogom. Nakon misnog slavlja mladi su se zadržali u druženju u samostanskim prostorijama gdje je bio pripravljen ručak za sve sudionike, te su se poslijepodne vratili svojim mjestima odakle su došli.

Više fotografija pogledajte na ovoj poveznici. 

Snimku čitavog večernjeg programa možete, dobrotom i umijećem fra Drage Ljevara, pogledati na: