Održan sastanak s gradonačelnicom Pazina Suzanom Jašić

U prostorijama gradske uprave Grada Pazina u srijedu 28. veljače, zajedno s gvardijanom Samostana sv. Antuna u Puli te provincijskim povjerenikom za samostan u Pazinu fra Leopoldom Mičićem, provincijalni ministar fra Tomislav Šanko posjetio je gradonačelnicu Suzanu Jašić.

Na sastanku su, uz gradonačelnicu, bili prisutni vijećnik Grada Pazina Radenko Sloković, pročelnik Upravnog odijela za komunalni sustav Elvis Kliman, stručni suradnik za komunalnu infrastrukturu Kazimir Zović te savjetnica za kulturu, stipendiranje i tehničku kulturu Emina Svilar. Nakon početnog predstavljanja i upoznavanja, gradonačelnica je pozdravila sve sudionike, a posebno braću franjevce. Izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te želju da se u samostan u Pazinu što prije vrati barem jedan franjevac koji bi tu stalno prebivao.

Fra Tomislav je nakon pozdravnih riječi ukratko upoznao sudionike s trenutnim procesom prestrukturiranja Provincije. Fra Leopold je objasnio na koji se način trenutno samostan opslužuje te koje su dinamike rada s vjernicima i povremenim grupama. Predstavnici Gradska uprave izrazili su otvorenost za suradnju te dali prijedlog da se u budućnosti promisli o mogućnosti iznajmljivanja samostanskog prostora za različite grupe ili seminare. Spomenut je prijedlog uključivanja samostana u Pazinu na platformu Monastays putem koje se može rezervirati smještaj u samostanu.

Nadalje, bilo je govora i o mogućnosti uključivanja samostana u program europskih fondova te njegovom osposobljavanju tako da bude samoodrživ. Predstavnici Provincije izrazili su nadu da će u Pazinu uskoro opet biti nastanjen barem jedan franjevac svećenik koji bi mogao svakodnevno biti vjernicima na raspolaganju, osobito za sakrament ispovijedi. Naime, samostan u Pazinu već duži niz godina prepoznatljiv je u Porečkoj i pulskoj biskupiji upravo kao mjesto gdje vjernici iz cijele Istre dolaze potražiti sakrament pomirenja te koriste prigodu pomoliti se u samostanskoj crkvi.

Razgovor se nastavio u ugodnom tonu, a dotaknuli su se pitanje sanacije istočnog zida samostana na ulazu u samostanski posjed. Fra Leopold je izvijestio kako su se uklonile grane drveća uz zid koje su bile gnjile te je postojala opasnost od njihova pucanja i padanja. Uz ulaz, odnosno zid, nalazi se manje dječje igralište te su do sada poduzete mjere kojima se zid ogradio žičanom ogradom i zaštito da ne ugrozio djecu na igralištu. Izrađen je troškovnik te je gospodin Kliman obećao da će pomoći u pronalasku izvođača za sanaciju koja bi trebala uskoro krenuti.

Spomenuta je mogućnost postavljanja još jednog objekta za igru na dječje igralište. Predstavnici Gradske uprave obvezali su se da će učiniti sve kako bi osigurali sredstva i atest za igralište tako da se sve pravno osigura. U suradnji sa stanarima, Grad će u budućnosti poduzeti sve potrebne radnje da ovaj prostor na adekvatniji i sigurniji način bude mjesto gdje će djeca i roditelji moći provesti zajedničko vrijeme.