Obred zavjetovanja na Trsatu

U subotu, 27. kolovoza 2016., u Svetištu Gospe Trsatske u poslijepodnevnim satima svoje su prve redovničke zavjete položila jedanaestorica mladića iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je fra Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar Provincije sv. Ćirila i Metoda, u koncelebraciji s fra Andrijom Bilokapićem, provincijalnim ministrom Provincije sv. Jeronima, gvardijanom samostana fra Antunom Jesenovićem, odgojiteljima zavjetovanika, te mnogobrojnom braćom obiju provincija.

Na početku misnog slavlja sve je okupljene pozdravio fra Tomislav Faletar, odgojitelj novaka, koji je istaknuo spremnost zavjetovanika za nasljedovanjem Isusa Krista. Fra Ilija Vrdoljak uvodeći u misno otajstvo spomenuo je kako zasigurno u ovom trenutku posebno kucaju srca roditelja zavjetovanika jer njihova djeca s jasnom odlukom i slobodnom voljom stoje pred oltarom želeći živjeti Pravilo sv. Franje. U homiliji fra Ilija je istaknuo kako se u ovom slavlju mora biti srcem jer je srce ono koje bilježi važne događaje našeg života, a ne može ih zaborav uništiti.

Osvrćući se na Pavlovu poslanicu, istaknuo je kako se zavjetovanjem redovnik želi sve više suobličiti Isusu Kristu jer je svetost upravo to – svakodnevno postajati Krist. Mi smo pozvani zaodjenuti se u Isusa Krista, istaknuo je fra Ilija, a ne navući neku masku. Isus Krist nije naša maska, nego je odijelo kojim smo zaogrnuti i koje nas određuje. Nadalje, propovjednik je spomenuo kako nas hod na našim životnim putovima nužno mora dovesti do dijeljenja budući da se u jednom trenutku moramo odlučiti kojim smjerom krenuti. Zavjetovanje je isto dijeljenje. Možda za roditelje bolno, ali tek ako nečemu umremo, pa i svojim željama, možemo se otvoriti istinskoj snazi uskrsnuća koja pruža snagu za korake na tom putu. Čestitajući zavjetovanicima na spremnosti, fra Ilija je pozvao na molitvu za njih jer je to najbolji način da ih pratimo.

Po završetku homilije uslijedio je obred zavjetovanja gdje su pojedinačno zavjetovanici pristupali svojem provincijalnom ministru izričući obrazac zavjetovanja, nakon kojeg su sva braća pristupila zavjetovanicima iskazavši im pozdrav dobrobrodošlice u franjevačko bratstvo.

Na kraju euharistijskog slavlja, svoju riječ zahvale uputio je fra Andrija Bilokapić, provincijal Provincije sv. Jeronima, koji je ponajprije u osobi provincijala fra Ilije zahvalio svoj braći Provincije sv. Ćirila i Metoda na dobroti iskazanoj u revnom odgoju naše mlađe braće. Obraćajući se zavjetovanicima, fra Andrija je istaknuo da nastoje uvijek živjeti iz doticaja s Puninom jer samo tako će uspjeti unijeti jasan sadržaj Evanđelja u ovaj svijet koji je sve više zaokupljen prazninom. Dao Gospodin da u ovom slavlju i na ovom svetom mjestu svatko od nas mogne danas izgovoriti riječ: Hoću, mogu i idem, rekao je fra Andrija te završio svoj govor. Prije blagoslova sve je na molitvu za zavjetovanike pozvao magister fra Tomislav Faletar koji je zahvalio i svima na dioništvu u slavlju.

Za našu Provinciju svoje prve redovničke zavjete položio je fra Samuel Azemi iz Bala u Istri koji će ove jeseni nastaviti svoj hod u Franjevačkom redu posvećujući se teološkom studiju zajedno s ostalom našom braćom bogoslovima u zagrebačkoj Dubravi kod franjevaca Hercegovačke provincije Uznesenja BDM na nebo.