Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Oblačenje franjevačkog habita na Trsatu

U petak, 26. kolovoza 2016., u večernjim satima u kapeli zavjetnih darova u Franjevačkom samostanu na Trsatu svoj su redovnički habit obukli šestorica novaka Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i dvojica novaka Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra.

Obred oblačenja je predvodio fra Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar zagrebačke provincije, u suslavlju fra Andrije Bilokapića, provincijalnog ministra zadarske provincije, fra Tomislava Faletara, magistra novaka, te ostale mnogobrojne braće. Na početku slavlja, fra Ilija je pozdravio sve okupljene te istaknuo radost zbog ovog zajedničkog slavlja ovih dviju provincija u kojem slave Gospodinovu blagonaklonost koju je darovao po novoj braći.

Nakon čitanja iz Spisa sv. Franje i evanđeoskog odlomka, svoju homiliju izrekao je fra Ilija koji je istaknuo kako ova intimna atmosfera kapele zavjetnih darova govori o intimnosti ovoga čina u kojem braća oblače redovničko odijelo u zajednici kojoj pripadaju i u kojoj žele rasti i dozrijevati. Zato, nadovezujući se na misao Kierkegaarda fra Ilija je kazao da je franjevački život vježbanje u kršćanstvu, uvježbavanje u življenju Kristove riječi. Nadalje, fra Ilija je ukazao na povezanost franjevačkog odijela i krsne haljine koju primismo u sakramentu krštenja jer upravo noseći ovo odijelo čija je simbolika križ, nastojimo postajati sve više Kristovi, sve više nalikovati na njega.

Po završetku nagovora fra Ilije uslijedio je blagoslov habita kojeg je učinio magistar novaka fra Tomislav Faletar, a novacima su braća pomogla obući franjevački habit nakon kojega su sva okupljena braća iskazala braći bratski pozdrav ulaska u zajednicu. Pred kraj, fra Andrija Bilokapić, provincijal Provincije sv. Jeronima, iskazao je svoju čestitku braći i zahvalnost bratskoj provinciji sv. Ćirila i Metoda na mogućnosti zajedničkog odgoja mlade braće, te rekao kako smo pozvani živjeti u dioništvu pokore koju nam Bog daruje jer po toj pokori pokazujemo da smo odabrali evanđelje za program svog života.

Za našu franjevačku provinciju redovničko su odijelo obukli i u novicijat ušli fra Matija Jurišić iz Splita i fra Mauricio Jakus iz Pazina.