Obiteljski susret u Samostanu na Pašmanu

U Franjevačkom samostanu sv. Duje u Kraju na otoku Pašmanu od 24. do 30. lipnja 2018. održan je  Obiteljski susret u organizaciji domaćina fra Ante Kekeza OFM i Danijele De Micheli Vitturi, spec. obiteljske medicine.

Ovo je trideseti u nizu druženja obitelji od kojih je do sada 29 održano u Franjevačkom samostanu sv. Marije u Zaostrogu. Sudionici, obitelji s djecom, neki i s unucima, došli su iz Zagreba, Splita, Metkovića, Solina, Kaštel Lukšića i Kaštel Starog. U susretu triju generacija bilo je zanimljivo podijeliti iskustvo iz bračnoga, obiteljskog, roditeljskog i profesionalnog života. Među sudionicima bili su dugogodišnji polaznici Obiteljskih ljetnih škola u Zagrebu i obiteljskih susreta u Zaostrogu, članovi Hrvatske zajednice bračnih susreta, inicijative 40 dana za život, Udruge Betlehem, Hrvatskih ognjišta i predstojnik Ureda za obitelj pri HBK  dr. Petar Krešimir Hodžić i HKLD-a.

Nekoliko obitelji bilo je u punom broju sa svom djecom dvoje, troje, četvero, šestero, dvojica očeva s djecom i parovi koji su već djedovi i bake s djecom i unučadi. Kroz sedam dana druženja uz odmor, molitvu i rekreaciju razgovaralo se o aktualnim temama u Crkvi i društvu kao što su cijepljenje, rađanje, otvorenost životu, organizacija i usklađivanje obiteljskih i profesionalnih obveza života, sudjelovanje djece na misi, kuhanje, igre, zauzetost u društvenom i crkvenom životu. Sudionici su izrazili zahvalnost domaćinu i animatoru i poželjeli da se ovakvi susreti nastave neovisno o mjestu održavanja  mada je poželjno je u vremenu kada su i roditelji i djeca slobodni od školskih obveza.

Tijekom ovakvih susreta i djeca i roditelji uz odmor razgovor i rekreaciju, uče jedni od drugih i dnevno zajedno slave misu. Dr. Danijela je sudionike zainteresirane za  obiteljska druženja obavijestila o mogućnosti sudjelovanja na ovogodišnjoj Obiteljskoj  ljetnoj školi u Zagrebu ili nekom od budućih Obiteljskih susreta. Domaćin gvardijan fra Ante Kekez je svaki dan slavio misu sa sudionicima susreta uz meditativni nagovor.