Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

O ophodnom križu koji će biti vraćen u Riznicu zadarskoga samostana

Provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislav Šanko za Narod.hr podijelio je svoja razmišljanja o povratku ukradenog gotičkog križa iz 14. stoljeća u Franjevački samostan sv. Frane u Zadru.

„Neizmjerno smo sretni i zadovoljni što se križ napokon vraća odakle je i ukraden 1974. godine. Tada nije bio ukraden samo ovaj križ, uz njega je još ukradeno i tridesetak predmeta od kojih je bilo dvadesetak minijatura izvedenih na pergameni, uz to je još bio i jedan drugi gotički križ te drugi predmeti.

Ovaj križ smo pronašli u La Speziji u gradskom muzeju ‘Lia’ gdje se nalazio otkad je zapravo prodan (na aukciji i kupljen od Amadea Lie). Križ je od neizmjerne vrijednosti, posebno za Zadar pošto ima likove zadarskih svetaca. Ono što je nama jako važno je da će biti u franjevačkom samostanu u Zadru koji je, kako se smatra, najstariji franjevački samostan izvan Italije. To je samostan odakle je križ i ukraden”, rekao je fra Tomislav.

Kako je došlo do krađe križa?

Sedamdesetih godina nije bilo dovoljno dobre adekvatne zaštite koja bi mogla odoljeti profesionalnim pljačkašima koji su u toj olujnoj noći ušli u samostan s namjerom da izvrše pljačku vrijednih predmeta.

Fra Tomislav ističe da se prema nekim tvrdnjama, radilo o pljački koja je bila naručena. „Pljačka je bila dobro izvedena, tada je bila olujna noć, a mi nismo u to vrijeme raspolagali tako dobrim tehničkim sredstvima kojima bi se mogli zaštititi u tim okolnostima. U pljački su, ponavljam, ukradeni i drugi vrijedni predmeti, stoga se nadamo da se to neće više događati”, rekao je.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je rekla da se na povratku križa radilo više od godinu dana, a veliki doprinos dali su zadarski franjevci. „Na povratku se radilo duže vrijeme, ali posljednju godinu dosta intenzivno jer je procedura kod zahtjeva jako važna. Najviše je napravio u posljednjih godinu dana sadašnji gvardijan fra Stipe Nosić koji se dugo godina bavio umjetninama i ima strast za njihovo proučavanje, boraveći u samostanu Male braće u Dubrovniku. On je poslao dopis u prosincu prošle godine našem konzulatu u Italiji, gdje je onda veleposlanik Jasen Mesić poduzeo potrebne korake i u tom smislu jako puno učinio da se križ vrati u Zadar“, ističe fra Tomislav.

Dugo se radilo na povratku križa

„Proces zahtijevanja križa traje već duže vrijeme, još od našeg bivšeg provincijala fra Joze Sopte koji je pokrenuo zahtjev za povrat križa i osobno išao u La Speziju, gdje se informirao o križu. Također i naš prošli provincijal fra Andrija Bilokapić koji je stupio u kontakt s Interpolom, međunarodnom kriminalističko-policijskom organizacijom. Tako da se može reći da se s naše strane radilo dugo i intenzivno, obojica provincijala, ali najviše sadašnji gvardijan fra Stipe Nosić u posljednjih godinu dana, otkad mu i traje mandat“, zaključuje fra Tomislav.

Križ je, istaknuo je fra Tomislav, u jako dobrom stanju. „Koliko sam vidio po fotografijama koje sam dobio i po snimkama koje je snimio fra Jozo Sopta prije nekoliko godina, križ se čini u jako dobrom stanju – savršeno očuvan. Koliko sam vidio, nije oštećen i likovi svetaca su sačuvani dobro, što je velika stvar. Pošto je pljačka bila naručena, izveli su je profesionalci koji su znali dobro čuvati i skladištiti te predmete. Križ je bio najprije čuvan u osobnoj zbirci obitelji Lia, a potom u gradskom muzeju u La Speziji”, istaknuo je za Narod.hr.

Križ će biti dostupan posjetiteljima

Na kraju nam je rekao još nekoliko detalja oko samog križa. „Autor križa je Franjo iz Milana majstor koji je izradio i škrinju sv. Šime. Zasigurno je križ franjevcima darovala kraljica Elizabeta Kotromanić prilikom potpisa Zadarskog mira. Ona je kasnije Zadru darovala i škrinju sv. Šime, na kojoj su prikazi kraljeva svečanog ulaska u Zadar, prigodom potpisa tog mirovnog sporazuma.

O križu je stručni članak napisala i objavila ga 2008. prof. Marijana Kovačević. Na osnovi fotografija i podataka iz članka engleski povjesničar umjetnosti Donal Cooper prepoznao je križ 2009. u muzeju u talijanskom gradu La Spezia. Otada traju pokušaji da se križ vrati.

Posao je vrlo uspješno i iznimno brzo obavio veleposlanik Re publike Hrvatske u Italiji gosp. Jasen Mesić, koji je u pratnji karabinjera križ donio u Ministarstvo kulture i medija. Povrat je išao bez većih poteškoća, jer je obitelj Lia u čijem je vlasništvu križ bio gotovo 50 godina ‘darovala’ križ Republici Hrvatskoj.

Nakon preostalih pravnih i tehničkih formalnosti križ će 4. kolovoza 2023. biti vraćen Franjevačkom samostanu sv. Frane u Zadru. Kao i prije krađe bit će dostupan posjetiteljima.”

Izvor: narod.hr/Anamarija Pavić // Foto: IKA